• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatske veledrogerije na ivici zbog duga od 600 miliona evra: "Ovo je poslednje upozorenje"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za samo poslednjih pet meseci dug je, kažu, povećan za 200.000.000,00 evra, „što ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost veledrogerija”

  • 0
apoteka Foto: Freepik

Hrvatska zadruga poslodavaca - Koordinacija veledrogerija poziva nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se obezbedila stabilnost snabdevanja lekovima i medicinskim proizvodima i zaštitila radna mesta javljaju tamnošnji mediji.

Oni upozoravaju na, kako navode u saopštenju, „istorijski najveći dug bolnica za lekove i medicinski potrošni materijal veledrogerijama, koji je 31.5.2024. iznosi 600.000.000,00 evra, dok zaostali dug prelazi 400.000.000,00 evra".

Za samo poslednjih pet meseci dug je, kažu, povećan za 200.000.000,00 evra, „što ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost veledrogerija” prenosi Poslovni.

HUP - Koordinacija veledrogerija ukazuje da je ovako visok iznos duga znak hitne potrebe za intervencijom nadležnih organa i traži hitnu isplatu dospelog duga i sprovođenje sistemskih mera kako bi se sprečilo dalje povećanje duga. Ovakva situacija dovodi do sve češćih indikacija o poteškoćama u isporuci lekova i medicinskih proizvoda.

- Hrvatske veledrogerije, kao odgovoran deo hrvatskog zdravstvenog sistema, godinama su osiguravale snabdevanje pacijenata, ali sada su granice njihovih mogućnosti dosegnute. Ovo je poslednje upozorenje i apel na hitno rešavanje ove neizdržive situacije - navodi se u saopštenju.

Upozoravaju i kako poslovanje u ovakvim uslovima nije održivo niti prema jednom ekonomskom modelu.

- Od veledrogerija se očekuje poštovanje zakona, uredne isporuke lekova i medicinske opreme, redovno plaćanje obaveza, režija i nabavke lekova, kao i isplata plata i doprinosa za više od 3.500 zaposlenih. Uz ovako visoka dugovanja, to je postalo neodrživo.

HUP – Koordinacija veledrogerija poziva nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost snabdevanja lekovima i medicinskim proizvodima te zaštitila radna mesta više od 3.500 zaposlenih. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati stabilnost i održivost našeg zdravstvenog sistema - zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Video: Privredna komora Srbije odabrala "Inženjerku godine"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>