• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jesu li i vama ove košulje iste: Luj Viton svoju prodaje za 5.000 evra, Rumuni su besni, ukrali im nošnju

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rumunska ministarka kulture rekla je da će zamoliti Luj Viton da prizna naizgled rumunske korene bluze uključene u kolekciju za 2024. godinu

  • 0
Louis Vuitton, Lui Viton, rumunska bluza Foto-kolaž: Tanjug/AP, Instagram/ Louis Vuitton,

Artikal iz letnje kolekcije francuske luksuzne modne kuće Luj Viton (Louis Vuitton) izazvao je buru reakcija. Sporna letnja bluza je lepa i lagana ali izgleda da nije originalna, već veoma podseća na tradicionalnu rumunsku bluzu "ie" koja je pod zaštitom UNESCO.

Rumunska ministarka kulture rekla je da će zamoliti Luj Viton da prizna naizgled rumunske korene bluze uključene u kolekciju za 2024. godinu, nakon što je modna kuća optužena za "kulturno prisvajanje".

Bluza je bila deo letnje kolekcije za plažu, koštala je 5.000 evra i opisana je kao "prozračan komad za svež, boemski izgled", napravljen u Italiji. Prema izvorima, kolekcija je obuhvatala 60 bluza, 40 je prodato, a ostale su povučene, preneli su rumunski mediji.

Ranije ove nedelje La Blouse Roumaine, onlajn kolektiv posvećen promociji vezene rumunske bluze poznate kao "ie", prozvao je Luj Viton za "kršenje kulturnih prava" nakon što je debitovao sličnu bluzu, a da nije priznao njen status simbola rumunskog folklora.

Grupacija je putem društvenih mreža tražila da Luj Viton ukloni ovaj komade dok ne dobije saglasnost za korišćenje kulturnog dizajna i pripiše izvor na odgovarajući način.

- Moramo da zaštitimo naše nematerijalno kulturno nasleđe. Naše je kulturno pravo da izrazimo svoj identitet kroz ovu odeću, kroz ove tradicionalne nošnje. Ona je deo rumunske istorije - rekla je za Asošijeted pres Andrea Diana Tanasescu, osnivač La Blouse Roumaine.

Ubrzo se oglasila i ministarka kulture.

- Zahtevaćemo da Louis Vuitton prepozna nasleđe i kulturnu vrednost tradicionalnog modela bluze sa trakama - napisala je ministarka Raluka Turkan na Fejsbuku, opisujući to kao priliku da se podstakne međunarodno priznanje neprocenjive vrednosti rumunske tradicije.

Bogato izvezena bluza jednostavnog kroja u centru pažnje je dve godine nakon što je dodata na UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Međutim, ovo nije prvi put da su modne kuće optužene da bez isticanja originalnog izvora uzimaju inspiraciju iz Rumunije. La Blouse Roumaine je 2017. godine prozvala američku dizajnerku Tori Burch zbog sličnosti između tradicionalnog kaputa u rumunskom stilu i jednog od predmeta uključenih u njenu kolekciju iz 2018. godine.

Kampanju su podržale hiljade Rumuna, od kojih su mnogi bili ljuti nakon što se pokazalo da se odeća reklamira kao inspirisana Afrikom.

Kompanija je kasnije promenila opis odevnog predmeta, rekavši da je tokom procesa sumiranja kolekcije nije navela referencu na prelep rumunski kaput koji je inspirisao jedan od komada, prenosi Gardijan.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovaj deo Vojvodine posetio je čak i kralj Čarls

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>