• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijanki u komšiluku ukrali 900 evra: Ugrožena sezona u Sarajevu i Mostaru zbog najezde džeparoša

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prerušavaju se u turiste i neprimetno se ubacuju među njih

  • 0
Krađa novčanika Foto: Marko Jovanović

Sarajevo i Mostar, muče muku sa džeparošima koji mogu ugroziti turističku sezonu. Samo jednoj italijanskoj državljanki (59) ukrali su novčanik sa ličnim dokumentima, karticom i 900 evra u blizini Starog mosta.

Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, napominje da je džeparenje ozbiljan sigurnosni problem koji može narušiti imidž glavnog grada u BiH.

- Naravno da ugrožavaju turističku sezonu jer time kvare imidž Sarajeva koje ima reputaciju dobre usluge, dobrih hotela, gostoljubivosti, a što je najvažnije imidž 'Sarajevo siguran grad'. Sarajevo kao glavni grad u BiH spada u jedan od najsigurnijih gradova u Evropi i ovaj problem je nešto što apsolutno narušava taj imidž koji mi stvaramo – rekao je Fazlagić za Avaz.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo rečeno je za bosanski medij da se od maja do avgusta u Kantonu Sarajevo povećava broj ovih krivičnih dela, zbog prisustva velikog broja turista, kao i održavanja brojnih kulturno-sportskih manifestacija s velikom posećenošću.

- S tim u vezi, od aprila 2024. godine je u primeni prošireni Plan policijske akcije "Džep" kojim koordiniše Odeljenje za imovinske delikte Sektora kriminalističke policije. Do sada su policijski službenici iz tima "Džep" legitimisali 304 lica, šest lica su lišili slobode, te jedno lice – stranog državljanina, predali u nadležnost Terenskog odeljenja Sarajevo, Službe za poslove sa strancima BiH – naveli su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

U Mostaru i Neumu od 15. juna pojačan je rad policijskih službenika u civilu, navode iz MUP-a HNK, upozoravajući da džeparoši dolaze iz celog regiona.

Rade u grupama?

Džeparoši najčešće rade u grupama, prerušavaju se u turiste i neprimetno se ubacuju među njih, piše Avaz.

Dok jedan krade stvari, drugi kontroliše situaciju, preuzimaju ukradeni novčanik i brzo se udalje. Ukoliko i bude uhvaćen onaj koji je krao, policija kod njega neće naći ukradeni novčanik.

(Telegraf Biznis)

Video: Kupila majicu na "sniženju", kući shvatila da je upala u zamku: Majka prevarena u dečjem butiku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>