• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lažna iznajmljivačica vreba po Hrvatskoj i Crnoj Gori: Krade slike tuđih apartmana, pa traži depozit

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lažna iznajmljivačica u brojnim Fejsbuk grupama nudi usluge smeštaja na raznim lokacijama u Hrvatskoj, ali i Crnoj Gori

  • 0
Internet prevara Foto: Shutterstock

Hrvatica Mija, koja iznajmljuje apartman, našla se u neobranom grožđu kada joj je pre par dana zazvonio telefon. S druge strane linije bila je turistkinja, koja joj je prenela informaciju da njen objekat izdaje izvesni Geb Westerwinter preko Fejsbuka.

Gošća je izrazila sumnju kada joj je Geb zatražio depozit u iznosu od 40 odsto ukupne sume, pa je preko Gugla pronašla pravu vlasnicu apartmana i odlučila da je upozori o dešavanju na mreži.

S obzirom na to da Mija svoj apartman nije nikome ponudila preko društvene mreže, odmah je znala da se radi o prevari.

Pomenuta osoba na Fejsbuku ukrala je njene fotografije sa Bukinga, a cena je bila nešto niža od one koju je Mija stavila.

Kao što smo spomenuli, Geb je tražio depozit u visini od 40 odsto od ukupnog iznosa, što je u ovom slučaju reč o nešto više od 150 evra (sedmodnevni boravak sa cenom noćenja od 55 evra).

Odlučila da se javi lažnom iznajmljivaču 

Mija je odlučila da i sama testira lažnog vlasnika apartmana, te dozna kako šema funkcioniše. Dobila je iste uslove kao i prva turistkinja, pravo ime lažne iznajmljivačice, njenu adresu na Visu i Swift kod koji vodi do banke.

Prevaru je odlučila da prijavi i policiji, ali ovakvom odgovoru službenika se sigurno nije nadala. Naime, rečeno joj je da pošto nije uplatila novac, nije došlo ni do prevare, te nemaju pravne osnove da dalje istražuju slučaj.

Jutarnji list prenosi da ista lažna iznajmljivačica u brojnim Fejsbuk grupama nudi usluge smeštaja na raznim lokacijama u Hrvatskoj, ali i Crnoj Gori. Takođe, "Geb" se već nalazi na crnim listama koje kruže društvenim mrežama, a čak je i jedna strana turistkinja upozorila nemačke turiste na pokušaj prevare.

Hrvatica je sada u strahu da je "Geb" potencijalno prevario više turista, te ne zna šta će ako joj se na vratima pojave turisti za koje ni ne zna da treba da dođu.

Naravno, ovakvim ljudima promena identiteta nije strana pa tako nemojte da se začudite ako vam se sledeći put javi "Ivan" iz Splita. Vodite računa i rezervišite smeštaj samo preko proverenih izvora.

(Telegraf Biznis)

Video: U Boki usidrena jahta vlasnika Totenhema: Pogledajte zver od 250 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>