• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija Amazon prvi put dostigla tržišnu vrednost od 2 biliona dolara

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otpuštanje 27.000 zaposlenih je podstaklo rast zarade u poslednjim kvartalima

  • 0
Amazon Foto: Tanjug/AP

Akcije kompanije Amazon porasle su za više od tri odsto u jučerašnjoj trgovanju na berzi čime je tržišna vrednost te američke kompanije prvi put prešla iznos od dva biliona dolara.

Tehnološki gigant se tako pridružio kompanijama kao što su Nvidia, Epl, Alfabet i Majkrosoft, koje vrede dva ili više biliona dolara, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Akcije Amazona su ove godine porasle za otprilike 26 odsto, a u aprilu je kompanija objavila zaradu u prvom kvartalu koja je pokazala da njeno poslovanje sa veb uslugama (Amazon Web Services - AWS) nastavlja da se oporavlja od nedavnog usporavanja rasta, koje su izazvala preduzeća smanjivanjem potrošnje pomenutih usluga.

Skok akcija Amazona delom je uslovljen nedavnom inicijativom kompanije za smanjenje troškova, kao i ranijim otpuštanjima više od 27.000 zaposlenih, što je podstaklo rast zarade u poslednjim kvartalima.

Rukovodioci tehnološkog giganta govorili su i o tome kako AWS može imati koristi od porasta potražnje za generativnim uslugama veštačke inteligencije.

Amazonu je trebalo više od četiri godine da pređe granicu od dva biliona dolara, a tržišna kapitalizacija dostigla je bilion dolara 2020. godine.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>