• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vejp, može ali sa receptom? U ovoj zemlji stupio je zakon o elektronskim cigaretama kako bi se zaštitila deca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema političkom dogovoru koji je sklopljen kako bi se osiguralo odobrenje zakona, ograničenja će se ublažiti u oktobru

  • 0
devojka vejp dim Foto: Freepik

Kupovina vejpa upravo je postala teža u Australiji uvođenjem nekih od najstrožih zakona protiv vejpinga koji ograničavaju prodaju istih sa nikotinom u apotekama.

Korisnici će od ponedeljka morati da pokažu lekarski recept farmaceutu za kupovinu vejpa, a izbor će biti ograničen na tri ukusa: menta, mentol i duvan. Desetine zemalja zabranile su vejp za jednokratnu upotrebu, ali sa zabranom prodaje vajpa u prodavnicama, benzinskim stanicama i drugim malim prodavcima.

Australijske vlasti kažu da ovaj potez znači kraj šarenog brendiranja i zabavnih ukusa za koje vlasti kažu da je bio trik da se deca navuku na nikotin.

- Nije često da parlament dobije priliku da uradi nešto zaista značajno i trajno za zdravlje mladih Australijanaca - rekao je ministar zdravlja Mark Batler, nakon što je parlament te zemlje usvojio zakone.

Međutim, prema političkom dogovoru koji je sklopljen kako bi se osiguralo odobrenje zakona, ograničenja će se ublažiti u oktobru, kada će samo maloletnicima mlađim od 18 godina biti potreban recept. Odrasli će moći da kupuju vejp u apotekama, bez recepta – ali će te uređaje možda biti teško pronaći nakon što su neki vodeći apotekarski lanci izjavili da će odbiti da ih prodaju, prenosi CNN.

- Farmaceuti su zdravstveni radnici i apoteke u zajednici ne žele da isporučuju ovaj potencijalno štetan proizvod koji izaziva veliku zavisnost bez recepta - rekao je Entoni Tason, nacionalni potpredsednik Apotekarskog saveza Australije, koji predstavlja preko 5.900 apoteka u zajednici širom zemlje.

(Telegraf Biznis)

Video: U Boki usidrena jahta vlasnika Totenhema: Pogledajte zver od 250 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>