• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministarstvo građevinarstva opredelilo 265 million evra za razvoj lokalnih samouprava

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Novac će biti raspoređen među 145 lokalnih jedinica samouprave

  • 0
Goran Vesić, Potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama Foto: Nikola Tomić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je u Vladi Srbije potpisao ugovor o dodeli bespovratnih sredstava jedinicama lokalnih samouprava u okviru projekta LIID.

Projekat LIID predstavlja program razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja jedinica lokalne samouprave koji zajednički realizuju Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Francuska razvojna agencija i Svetska banka.

U okviru ovog programa u sledeće četiri godine Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izvršiće transfer ukupno 265 miliona evra jedinicama lokalnih samouprava za realizaciju projekata gradnje i rekonstrukcije puteva, uređenja trgova i zelenih površina, izgradnje pešačkih i biciklističkih staza, razvoj inovativnih sistema saobraćaja, urbanu mobilnost, javnu rasvetu i druge projekte iz oblasti održivog lokalnog razvoja.

Ministar Vesić je potpisao ugovore o dodeli bespovratnih sredstava sa zamenikom gradonačelnika Novog Sada za projekat izgradnje biciklističke staze na deonici Novi Sad-Rumenka-Irmovo-Kisač-Čenej u iznosu od 1.608,291 evro.

Sa zamenicom predsednika opštine Odžaci potpisan je ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za projekat izgradnje saobraćajnice sa pešačkom stazom u ulici Vase Pelagića i rekonstrukcija pešačkih staza, platoa i dekorativne rasvete u neselju Ratkovo u iznosu od 572,556 evra.

Predsednik opštine Svrljig potpisao je ugovor o dodeli bespovratnig sredstava za projekat spoljnog uređenja sportskog kompleksa "Pastirište" 194,668 evra. Sa predsednikom opštine Novi Bečej ugovor o dodeli bespovratnih sredstava je potpisan za projekat rekonstrukcije infrastrukturnih saobraćajnih objekata u ulici Ive Lole Ribara, izgradnju kanalizacije i igzradnju parkirališta u ulici Stočni Trg 1.5133,47.

Predesnik opštine Ljubovija danas je potpisao ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za projekat rekonstrukcije ulice Drinska na teritoriji opštine Ljubovija 983349 evra i sa predsednicom opštine Bajina Bašta za projekat rekonstrukcije ulice kneza Milana Obrenovića i ulice Rajka Tadića na teritoriji ove opštine u iznosu 647.976 evra

Ministar Vesić je ovom prilikom istakao da Ministarstvo radi na mnogo projekata ali sa mu je projekat LIID, odnosno lokalnog investicionog razvoja,  najdraži.

- Zajedno sa našim partnerima, za ovaj LIID smo odvojili 265 miliona evra za lokalne samouprave i ovo je prvi i jedinstven projekat u Srbiji jer mi lokalnim samoupravama dajemo novac koji je bespovratan, znači ne ide na trošak njihovih budžeta, da oni mogu da urade naizgled male programe koji su veoma važni za njihove građane i građanke - ističe Vesić.

Kaže da je ovo način na koji zajednički možemo da uradimo više da se podigne kvalitet života u okviru zajednica, da se urade neki lepi projekti i da komfor života bude bolji.

- Zato smo veoma zadovoljni što smo kao država uspeli da obezbedimo 265 miliona evra, zajedno sa našim partnerima, kako bi lokalne samouprave mogle da sprovode ove projekte - navodi Vesić.

Ministar je iskoristio priliku da se zahvali Svetskoj banci i Francuskoj razvojnoj agenciji što su podržali Vladu Srbije u ovakvom projektu te se već razgovara o nastavku ovog projekta.

- Ukupno će 145 lokalnih samouprava dobiti novac kroz projekat LIID, i  upravo ti projekti, koje same lokalne samouprave biraju, često u dogovoru sa građanima i građankama, znače bolji kvalitet života ljudi. Do danas smo potpisali 8 sporazuma o besplatnoj dodeli sredstava sa osam jedinica lokalne samouprave, finansirali smo 16 projekata i ukupna vrednost svih projekata je 12.5 miliona evra - kaže Vesić.

Danas su potpisani ugovori za realizaciju 9 projekata ukupne vrednosti 5.9 miliona evra.

Ministar Vesić je iskoristio priliku da pozove i druge lokalne samouprave da budu efikasnije i da što pre pripremaju projekte jer od njih zavisi koliko brzo će dobiti novac.

-Novac je na raspolaganju i od samih lokalnih samouprava zavisi koliko brzo će on biti potrošen. Važno je da se sa projektima na kojima rade rešavaju životni problemi građana. Cilj ovog projekta je da svaku lokalnu samoupravu učinimo boljom za život- zaključuje Vesić.

(Telegraf Biznis)

Video: Predstavljanje novog kineskog brzog voza - Soko

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>