• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đedović Handanović: U Beogradu stabilna situacija sa snabdevanjem strujom

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bitno je da se ulože u našu mrežu i da je dalje modernizujemo

  • 0
dubravka đedović Foto: MRE

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je situacija sa snabdevanjem strujom u Beogradu stabilna.

Ona je za televiziju Hepi rekla da je jutros najkritičnije u području Banata, dodajući da je u Novom Sadu stabilno iako je veliko nevreme.

Ministarka je podsetila da je usled nevremena sinoć nestala struja na Zvezdari i Paliluli zbog prekinutog napajnja sa jedne trafostanice kod Bogoslovije, ali da je oko ponoći uspostavljeno snabdevanje električne energije iz alternativnih prvaca.

Dodala je i da su sanirani kvarovi i u okolnim naseljima, i sve što je bilo i u Žarkovu.

Đedović Handanović je naglasila i da su uočeni problemi kod Titela, da su sve ekipe u pripravnosti i da će intervenisati čim prođe nevreme, jer dok traje ne mogu.

- Mi smo sad svedoci da leti imamo iste vremenske nepogode kada je električna energija u pitanju kao i zimi. Skoro imamo i veliku potrošnju, kada su vrućine, jer se troši više struje - rekla je ona.

Ministarka je naglasila da još uvek u Srbiji nije veća potrošnja električne energije leti, ali da ipak kada su temperature preko 30 do 32 ili 33 stepena, potrošnja struje bude veća od uobičajene.

Prema njenim rečima, zbog svega što se dešava bitno je da uložemo u našu mrežu i da je dalje modernizujemo.

- Ja sam ponosna jer smo za kratko vreme, odnosno za manje od godinu dana uspeli smo da 2.500 kilometara mreže ojačamo. Zamenili smo preko 730 trafo stanica, a zamena nekih je još u toku. Ugradili smo i 323.000 pametnih brojila - kazala je Đedović Handanović.

Ona je dodala da nam je i Evropska unija pomogla, kroz bespovratna sredstva, da započnemo zaista istorijski najveća ulaganja.

- Radićemo i na automatizaciji mreže, da ona bude digitalna i da može bolje njome da se upravlja, da bude ekipama lakše i da ima manje gubitaka. Taj projekat je u toku i realizuje se uz pomoć Vlade Francuske i njihove najveće kompanije koje ima ogromno iskustvo, pre svega u pametnoj mreži - kazala je ministarka energetike Srbije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Potpisan finansijski sporazum za izgradnju vetroparka Kostolac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>