• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako nađete ovakvu kovanicu možete da zaradite i preko 600 evra: Evo o čemu se radi

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Greške koje nastaju tokom izrade kovanice mogu joj dati dodatnu vrednost

  • 0
evro evri euro metalni novac kovanica kovanice Foto: Pixabay

Postoji nekoliko vrsta grešaka na kovanicama. Neke od njih su “prženo jaje”, “rotacija marke” i “pogrešna planeta”.

Stručnjaci razlikuju više vrsta kovanica. Postoje kolekcionarske i one koje su u opticaju, ali i prigodne kovanice koje se ponekad mogu pomešati s onim u opticaju.

Vredne, odnosno kolekcionarske kovanice evra su u opticaju i izdaje ih Deutsche Bundesbank, a prigodni novčići su takođe zakonito sredstvo plaćanja, ali ih je bolje ne koristiti jer imaju znatno veću vrednost. Naime, postoji i nekoliko posebnih detalja koji ove kovanice čine pravom investicijom, piše Poslovni.

Tako na primer, određeni novčić od 1 evra može vrediti čak 650 evra! Mnogi su možda već imali ovaj vredan novčić u rukama, a da to nisu ni primetili. Ako na kovanici primetite nešto neobično, svakako je detaljnije pregledajte.

Moguće je da posedujete izuzetno vredan primerak. Naime, greške koje nastaju tokom izrade novčića, poznate kao kovanice sa pogrešnim reljefima, mogu značajno povećati njihovu vrednost.

Postoji nekoliko vrsta ovih pogrešaka. Jedna od najčešćih je "prženo jaje", kod koje je unutrašnjost kovanice pomaknuta izvan centra. Ovi novčići obično vrede oko 100 evra i relativno su lako prepoznatljivi.

Međutim, ako je naličje kovanice okrenuto naopako, radi se o "rotaciji marke", a takva kovanica može vrediti oko 200 evra, ali ova greška je prilično retka.

Jedna od najneobičnijih grešaka je "pogreška planeta". Ova izuzetno retka kovanica iz Munstera ima reljef kovanice od 2 eura na ploči od 1 eura. Svako ko pronađe ovakav primerak može od kolekcionara dobiti i do 650 evra, navode nemački mediji, a prenosi Fenix Magazin. 

(Telegraf Biznis)

Video: Milana Pavlović: Uspeh gledamo kroz novac i moć, a zaboravljamo šta je to život

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>