• 27

Vreme čitanja: oko 2 min.

NBS obeležila 140 godina postojanja, Vučić i Tabaković izrazili zahvalnost: "Dela, ne reči"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Sve što smo uradili do sada bilo je nephodno da bi Narodna Banka Srbije bila uspešna", istakla je Tabaković

  • 27
140 godina Narodne banke Srbije Foto: Nikola Anđić

Juče je svečano obeleženo 140 godina postojanja Narodne Banke Srbije. Među prisutnima bila je guverner Jorgovanka Tabaković, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije Marko Đurić, Bratislav Gašić, Dubravka Đedović Handanović, Zoran Gajić, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, direktor BIA Vladimir Orlić i mnoge druge ličnosti iz javnog i političkog života Srbije.

Guverner Narodne Banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakl je da je NBS refleksija naroda pred svetom.

- U Srbiji danas stabilnost jeste nova realnost. Poverenje koje uvažavamo zaslužuje se samo na osnovu rezultata. Treba imati snage da ostaneš svoj i kada te osporavaju, i kada te prećutkuju, vašim rukopisom gospodine predsedniče Vučiću, koji je postao zajednički kojim pišemo istoriju Srbije i našeg naroda. U svakom mom potpisu prepoznatljiv je taj naš zajednički rukopis, i ja sam beskrajno zahvalna što ste sa nama - istakla je ona, pa dodala:

- Dela ne reči. Sve što smo uradili do sada bilo je nephodno da bi Narodna Banka Srbije bila uspešna.

Guverner je potom istakla da su u mnogim situacijama izabrali da snažno stoje na svom putu iako to nije bilo lako. Kako je navela, bili su odlučni u sprovođenju mera, koje nekada nisu bile popularne, ne vodeći računa o tome da su se zamerili pojedinim interesnim grupama.

Jorgovanka Tabaković je potom istakla da se nikada neće promeniti činjenica da Narodna Banka Srbije radi za ljude.

- Za ovih 12 godina prešli smo put od zemlje sa velikom monetarnom destabilnošću, do zemlje sa stabilnom nacionalnom valutom, inflacijom uporedivom sa drugim evropskim zemljama, stabilnim kursom i velikim deviznim rezervama - naglasila je Tabakovićeva.

Potom usledio je obilazak Narodne Banke Srbije, gde su gosti imali priliku da pogledaju prvi novac koji je korišćen u našoj zemlji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je obeležen značajan jubilej.

- 140 godina rada Narodne banke Srbije. Na današnji dan, pre tačno 140 godina, 2. jula 1884. godine, započela je svoj rad Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije, čime je moderna srpska država zakoračila u privredne i finansijske tokove modernog sveta, postavljajući temelje za stabilan i prosperitetan ekonomski razvoj naše zemlje i monetarnu stabilnost - napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

- Istovremeno, otvaranje inoviranog Centra za posetioce u zgradi Narodne banke, koji sadrži bogatu numizmatičku zbirku kojom je predstavljen istorijat novca na tlu Srbije, omogućiće građanima da bolje razumeju bogatu istoriju našeg novca i edukovati nove generacije o važnosti odgovornog i efikasnog upravljanja finansijama - dodao je.

Predsednik je u ime Republike Srbije i svih njenih građana, izrazio zahvalnost svim zaposlenima Narodne banke Srbije, na njihovom posvećenom radu i doprinosu razvoju naše zemlje.

- Posebnu zahvalnost dugujem guvernerki NBS Jorgovanki Tabaković i njenom timu. Vaša predanost i profesionalizam su temelj na kojem gradimo budućnost. Ponosan na činjenicu da 12 godina imamo punu stabilnost naše nacionalne valute, uz stalni rast zlatnih i deviznih rezervi. Čestitam vam ovaj veliki jubilej i želim vam mnogo uspeha u daljem radu - napisao je Vučić.

(Telegraf Biznis)

Video: Jedan derivat poskupeo za 4 dinara: Kakve su cene goriva u nedelji praznika?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strahinja

    3. jul 2024 | 11:48

    U poslednjih 15 godina standard gradjana Srbije je znacajno povecan

  • Vojin

    3. jul 2024 | 11:48

    Iza NBS stoji dugogodisnje iskustvo i rad strucnih ljudi.

  • Strahinja

    3. jul 2024 | 11:37

    Srecan prazik svim zaposlenim u Narodnoj Banci Srbije

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>