• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo koliko zaista košta jedna Dior tašna i u kakvim uslovima se pravi

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijanske vlasti tvrde da Dior nekoliko godina nije preduzimao mere za proveru uslova rada u fabrikama

  • 0
Kristijan Dior, torba, ceger, moda Foto: Shutterstock

Koliko zaista vrede torbice luksuznih brendova? Ako pitate dobavljače koji ih prave, verovatno ćete dobiti odgovor da ne premašuje 60 dolara, ali ako odlučite da tu istu torbu pazarite u luksuznom izlogu, nemojte se iznenaditi, cena može biti i oko 3.000 dolara.

Upravo je ovo slučaj sa Diorom, koji je u vlasništvu LVMH-a. Poznata luksuzna grupa bila je pod istragom u Italiji, koja je proveravala radne uslove u njihovim fabrikama piše TheStreet a prenosi Jutarnji.

Tako su oktrili da Dior za svoju torbicu dobavljaču plaća svega 57 dolara, a kasnije je prodaje za 2.780 dolara. Slična situacija bila je i u fabrika brenda Armani jer su oni plaćali 99 dolara za proizvodnju torbe koju su kasnije prodavali za 1.900 dolara.

Vlasti su istragu započele nakon optužbi da obe kompanije iskorišćavaju strane radnike kako bi proizveli luksuznu robu po niskim cenama. LVMH je takođe prošlog meseca, piše Reuters, završio sa sudskim postupkom zbog poslovanja sa kompanijama u kineskom vlasništvu, čiji su radnici spavali u fabrikama kako bi mogli imati “radnu snagu na raspolaganju 24 sata dnevno”.

Sigurnosni uređaji su takođe uklonjeni sa mašina kako bi radnici mogli da upravljaju njima bržim tempom, što je omogućilo Dioru da smanji troškove i naplati nižu cenu, prenosi Rojters.

Italijanske vlasti tvrde da Dior nekoliko godina nije preduzimao mere za proveru uslova rada u fabrikama kompanija sa kojima je sarađivao i periodične revizije svojih dobavljača.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li dobra torba mora da bude skupa?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>