• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko danas drži konce? Ovako nafta doprinosi geopolitičkoj fragmentaciji

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Promene u trgovinskim zavisnostima

  • 0
Rusija, Amerika, nafta Foto: Shutterstock

Ruski napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine doveo je do ozbiljnih zabrana ili ograničenja za rusku naftu od strane Zapada. U međuvremenu, druge zemlje, uključujući Kinu, Indiju i Tursku, odlučile su produbiti trgovinske veze sa Rusijom.

Grafikon koji je objavila Hinrich Foundation poslednja je vizualizacija u seriji od tri dela koja pokriva budućnost trgovine. Pruža vizuelni kontekst rastuće podele između zemalja koje odbijaju rusku naftu i onih koje koriste višak ponude.

Koje zemlje su smanjile ili zabranile uvoz ruske nafte?

Ova analiza koristi podatke iz Izveštaja o naftnom tržištu Međunarodne energetske agencije (IEA) za februar 2024. o izvozu ruske nafte od 2021. do 2023. godine.

Nakon invazije, SAD i Velika Britanija uvele su potpunu zabranu na rusku sirovu naftu. Uvoz je pao sa 600.000 barela dnevno u 2021. na nulu do kasne 2022. godine.

Slično tome, EU, koja je istorijski bila više oslonjena na naftu iz Rusije, smanjila je uvoz za više od 80%, sa 3,3 miliona u 2021. na 600.000 u 2023. godini.

OECD Azijsko-pacifička regija, koja uključuje Japan, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland, takođe je smanjila uvoz ruske nafte.

Koje zemlje su povećale uvoz ruske nafte?

Smanjenje potražnje za ruskom sirovom naftom sa Zapada stvorilo je priliku za zemlje i regione koji nisu podržali zapadne sankcije.

Indija je povećala uvoz nafte iz Rusije najviše od 2021. do 2023. godine - do 1,9 miliona sa samo 100.000.

Kina, kao najveći neto uvoznik, takođe je zabeležila značajan rast. Zemlja je povećala uvoz ruske nafte za više od 40% u ovom periodu. Turska je povećala uvoz ruske sirove nafte za dodatnih 500.000 bpd.

Nekoliko drugih regiona, kao što su Afrika, Bliski Istok i Latinska Amerika, takođe je zabeležilo blagi rast uvoza.

Promene u trgovinskim zavisnostima

Dinamika prisutna na globalnom tržištu nafte ukazuje na šire trendove u trgovinskim odnosima Rusije. Zemlja postaje sve manje ekonomski zavisna od Zapada i sve više zavisna od Kine.

Od 2022. do 2023. godine, najveći porast u UNCTAD-ovim procenama bilateralne trgovinske zavisnosti bio je povećanje zavisnosti Rusije od Kine (+7,1%).

Zapravo, Kina je pružila podršku Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Atlantic Council izveštava da su kineski izvozi u Rusiju porasli za 121% od 2021. godine, dok su izvozi u ostatak sveta porasli samo za 29% u istom periodu.

Sa druge strane, Rusija je takođe značajno smanjila zavisnost od EU (-5,3%). Južna Koreja i SAD su preduzeli korake da se dalje udalje od Kine dok se geopolitičke tenzije nastavljaju.

Kao što pokazuje rusko tržište nafte, geopolitičke tenzije mogu značajno uticati na trgovinu. Iako su izvozi ruske nafte ostali stabilni usred konflikta, to je zahtevalo promenu glavnih trgovinskih partnera.

(Telegraf Biznis)

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>