• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pakistan uveo porez na mleko: Mlečni proizvodi sada koštaju više u Karačiju nego u Parizu

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo povećanje negativno će se odraziti na zdravlje dece

  • 0
Karaci Mleko Foto: Shutterstock

Cene mleka u Pakistanu porasle su za više od petine nakon primene novog poreza, čineći mlečne proizvode skupljim nego u Francuskoj, Australiji i nekim drugim razvijenim zemljama.

Mleko ultravisoke temperature, ili UHT, sada košta 370 rupija (1,23 evra) po litru u supermarketima u Karačiju. To je u poređenju sa 1,19 evra u Amsterdamu, 1,13 evra u Parizu i 1 evro u Melburnu, prema podacima koje je prikupio Blumberg. Porez od 18 odsto primenjen je na pakovano mleko kao deo poreskih promena odobrenih u republičkom budžetu prošle nedelje. Ranije je bilo oslobođeno poreza.

Pre nameta, koji je rezultirao povećanjem maloprodajnih cena za čak 25 odsto, troškovi mleka bili su uporedivi sa zemljama u razvoju kao što su Vijetnam i Nigerija, rekao je Muhamed Nasir, portparol lokalne jedinice holandskog proizvođača mleka Rojal FrieslandCampina NV.

Skuplje mleko će doprineti rastućoj inflaciji u toj južnoazijskoj zemlji, gde plate stagniraju, smanjujući potrošačku moć. Ovo povećanje, takođe, može pogoršati zdravlje dece. Oko 40 oko nacije živi u siromaštvu, piše Blumberg.

- To će uskratiti hranljuvu namirnicu stanovništvu koje već pati od neuhranjenosti - rekao je Nasir u tekstualnoj poruci. Oko 60 odsto pakistanske dece mlađe od 5 godina pati od anemije dok 40 odsto pati od zaostajanja u razvoju.

Pakistan je u prošlonedeljnom budžetu podigao poreze za 40 odsto što je najviše u istoriji, u cilju ispunjavanja uslova koje je Međunarodni monetarni fond postavio za novu pomoć.

(Telegraf Biznis)

Video: Ustaje noću na svaka dva sata da ne ogladne: Marko na cuclu hrani 8 prasića koji su ostali bez majke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>