• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Objavljen poziv za vršenje kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta

D. J.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ističe se i da će po okončanju Javnog poziva, Pokrajinski sekretarijat doneti Plan realizacije kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta

  • 0
Poljoprivredni zemljište, poljoprivreda Foto: Shutterstock/Mohammed Al-Farook

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Javni poziv za vršenje kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta za 2024. godinu, za koji je opredeljeno ukupno 10 miliona dinara.

Kako je navedeno, cilj raspisivanja poziva je praćenje stanja plodnosti, očuvanje plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području AP Vojvodine.

Rok za podnošenje prijava je 18. jul.

U pozivu se dodaje da se kontrola osnovnih parametara plodnosti planira na minimum 3.069 uzoraka po ceni od 2.908 dinara po uzorku sa uračunatim porezom na dodatu vrednost (PDV), dok se kontrola dopunskih parametara plodnosti planira na minimum 80 uzoraka po ceni od 13.440 dinara po uzorku sa uračunatim PDV.

Ističe se i da će po okončanju Javnog poziva, Pokrajinski sekretarijat doneti Plan realizacije kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Pravo na prijavu imaju Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i poljoprivredne stručne službe sa teritorije AP Vojvodine, koji su osnovani od strane Srbije i upisani su u Registar privrednih subjekata, kao i oni koji imaju rešenje Ministarstva poljoprivrede kojim se utvrđuje svojstvo ovlašćene organizacije za određivanje osnovnih, odnosno dopunskih parametara plodnosti zemljišta.

Dodaje se da se prijava na konkurs vrši elektronskim putem preko digitalne platforme AgroSens APV, a da se aplikacija, kao i uputstvo za korišćenje mogu preuzeti s veb-stranice: www.psp.vojvodina.gov.rs.

U pozivu se objašnjava da kontrola plodnosti podrazumeva izvršenje evidencija proizvodnih parcela, uzimanje, priprema i analiza uzoraka, dostavljanje rezultata analize korisnicima obradivog poljoprivrednog zemljišta, davanje preporuka za đubrenje u naredne četiri godine zavisno od kultura koje će biti gajene, zatim unos podataka i rezultata u "agrosens" elektronsku bazu podataka, klasifikacija dobijenih rezultata i dostavljanje izveštaja pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>