• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Amerikanci nemaju ni za osnovne namirnice: Uzimaju kredite sa velikim kamatama kako bi preživeli mesec

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skok u cenama namirnica nadmašio je istorijski rast troškova u Americi

  • 1
Kupovina šoping prodavnica potrošačka korpa supermarket Foto: Shutterstock/non c

Amerikanka Stejsi Elis, radi puno radno vreme kao pomoćnik medicinske sestre i ima drugi posao sa skraćenim radnim vremenom. Ipak, ona mora da uštedi, te sada kupuje u radnjama gde su cene znatno jeftinije, ali i kvalitet značajno manji.

Naime, Elis se ponekad okreće rizičnim kreditima do dana plate (kratkoročno zaduživanje sa visokim kamatama) dok se bori sa cenama namirnica koje su porasle za 25 odsto otkako je Bajden stupio na funkciju u januaru 2021.

- Pre inflacije nisam imala nikakav dug, nisam imala kreditne kartice, nikada nisam podnela zahtev za zajam do plate ili bilo šta od toga. Međutim, od inflacije, morala sam da uradim sve to stvari... morala sam potpuno da smanjim svoj kvalitet života - rekla je ona.

Skok u cenama namirnica nadmašio je istorijski rast troškova života od 20 odsto koji je usledio nakon pandemije, stisnuvši domaćinstva širom zemlje i podstaći široko rasprostranjeno ekonomsko i političko nezadovoljstvo.

- Želim da mi neko pomogne, pomogne američkom narodu. Džo Bajden, gde si? - rekla je Elis.

Za predsednika, koji se već bori sa ozbiljnim sumnjama u njegovu sposobnost za još jedan mandat, pitanje troškova života predstavlja veliki izazov, koji preti da umanji odziv pristalica na izborima o kojima bi, kao i o poslednja dva, moglo da se odluči nekoliko desetina hiljada glasova u nekolicini ključnih država, prenosi BBC.

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>