• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski proizvođač automobila planira izgradnju fabrike u Turskoj: BID se širi velikom brzinom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija ubrzano širi svoje proizvodne kapacitete van Kine

  • 0
Železnica  radnik voz Foto-ilustracija: Shutterstock

Najveći kineski proizvođač električnih automobila BID dogovorio je ugovor od milijardu dolara (780 miliona funti) za otvaranje proizvodnog pogona u Turskoj, dok nastavlja da se širi van matične zemlje. Nova fabrika će moći da proizvodi do 150.000 vozila godišnje, navodi turska državna novinska agencija Anadolu.

Očekuje se da će objekat otvoriti oko 5.000 radnih mesta i početi proizvodnju do kraja 2026. godine.

Ugovor je potpisan na događaju u Istanbulu kojem su prisustvovali predsednik Redžep Tajip Erdogan i izvršni direktor BID-a Vang Čuanfu. Ovo saopštenje dolazi u trenutku kada se kineski proizvođači električnih vozila suočavaju sa sve većim pritiskom u Evropskoj uniji i SAD, prenosi BBC.

U maju je američki predsednik Džo Bajden povećao tarife na električne automobile kineske proizvodnje, solarne panele, čelik i drugu robu. Bela kuća je saopštila da su mere, koje uključuju 100% granični porez na električne automobile iz Kine, odgovor na nepravednu politiku i imaju za cilj da zaštite radna mesta u SAD.

BID, koji podržava veteran američki investitor Voren Bafet, druga je najveća svetska kompanija za električna vozila posle Tesle Elona Maska.

Turska je deo Carinske unije EU, što znači da vozila proizvedena u zemlji i izvezena u blok mogu izbeći dodatnu carinu.

Kompanija ubrzano širi svoje proizvodne kapacitete van Kine. BID je krajem prošle godine najavio da će graditi proizvodni pogon u Mađarskoj, članici EU. Kako se navodi, biće to prva fabrika putničkih automobila u Evropi i očekuje se da će otvoriti hiljade radnih mesta.

BID je u četvrtak otvorio fabriku električnih vozila na Tajlandu - svoju prvu fabriku u jugoistočnoj Aziji. BID je saopštio da će fabrika imati godišnji kapacitet od 150.000 vozila i predviđa se da će stvoriti 10.000 radnih mesta.

Kompanija je takođe saopštila da planira da izgradi proizvodni pogon u Meksiku.

(Telegraf Biznis)

Video: Privredna komora Srbije odabrala "Inženjerku godine"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>