• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Beograd je toliko zabavan da London deluje dosadno": Britanski novinar oduševljen srpskom prestonicom

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šokirajuće je biti u gradu gde je legalno i ohrabrujuće imati zabavu i graditi stvari, poručio je Itan Kroft

  • 0
Skadarlija, Britanska zastava Foto-Ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Britanski portal The Standard pisao je o glavnom gradu naše zemlje i to sve zaslužujući jednoj vikend poseti urednika Itana Krofta sa prijateljem. Naslov glasi: "Beograd je tako zabavan da London deluje dosadno — zašto ne možemo biti više poput njih?". Evo kakva je zapažanja Itan podelio sa svojim sunarodnicima.

"Bilo je, priznajem, neobično odredište za vikend odmor", počinje urednik i nastavlja:

"Ozbiljan Srbin u baru bio je tako zbunjen prisustvom dva Britanca u prestonici njegove zemlje da je izgledalo kao da nas smatra špijunima. Moje odgovor na njegovo pitanje "Kako ste stigli ovamo?" -"Avionom", nije ga nimalo nasmejao". 

Mnogi se sa Itanovom konstatacijom o boravku Britanaca u Srbiji ne bi usaglasio, s obzirom na to da je u maju našu zemlju posetilo 16,9% više turista u odnosu na isti mesec prošle godine.

Takođe, Itan ističe da uprkos veličini našeg grada, broju stanovnika i ,,ekonomskom statusu koji deluje patuljasto pored giganta Londona", nije imao osećaj "smanjivanja" tokom boravka u Beogradu, čak naprotiv.

"Sišavši sa skoro besplatnog transfera iz aerodromskog centra u grad, šetali smo posle ponoći ulicama i ušli u jedan od mnogobrojnih restorana koji su i dalje bili puni u ranim satima. Bila je živa muzika, pušili su se cigarete, njihov dim se mešao sa mirisom roštilja u vazduhu.

Plativši u sitne sate za najveći obrok koji sam jeo od Božića i rundu za rundom piva, dočekao nas je račun od manje od 30 funti. Onda smo otišli u barove i noćne klubove koji su bili otvoreni i bučni celu noć", piše Itan o Beogradu.

Šokirajuće je biti u gradu gde je legalno i ohrabrujuće imati zabavu i graditi stvari

"Horizont u zoru bila je slika rasta, sa žutim kranovima u pokretu i novim sedištima stranih kompanija duž Save (kao što je Huawei, na primer, koji mnogi britanski političari žele da zabrane). A onda ogroman stambeni kompleks na staroj površini obale koji je podržan sa milijardama stranih investicija. Oh, šokirajuće je biti u gradu gde je legalno i ohrabrujuće imati zabavu i graditi stvari! Zamislite da kažete nekome pre nekoliko decenija, kada je bilo ratom razoreno, da je moguće da su vibracije u Srbiji optimističnije nego u Londonu", dodaje Itan.

Novinar piše da London voli, ali da u ključnim oblastima gubi svoje šmek.

"Prvo, problem gradnje. Nemamo dovoljno domova i trebamo kreativne načine da ih pronađemo, možemo početi otimačinom golf terena i betoniranjem za izgradnju kuća. Onda, tu je ključni sastojak svakog grada: zabava. Liverpul i Birmingham sada premašuju London u transakcijama noćnog života. U međuvremenu, naš gradonačelnik i dalje plaća debelu platu "noćnom caru" koji nadgleda sve više zatvaranja klubova.

I znam. Srbija ima probleme koje ne možete svesti na jedan produženi vikend (posebno sumnjiv odnos sa Rusijom), ali kada je reč o unapređenju svoje prestonice i obogaćivanju života građana u njoj, plašim se da zaostajemo", zaključio je Britanac.

(Telegraf Biznis)

Video: Na prodaju najvredniji viski na svetu: Neko ne zaradi za života koliko vredi ova flaša!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>