• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako putujete u Crnu Goru za vikend, treba da znate: Moguća blokada tunela Sozina

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Monteput pozvao je meštane na dogovor, ali za sada se Crmničani nisu oglašavali da li će prihvatiti poziv na sastanak

  • 0
Crna Gora, Kotor, zastava Crne Gore Foto: Shutterstock

Meštani Crmnice u Crnoj Gori najavili su da će, u slučaju da se ne usvoje izmene i dopune Zakona o saobraćaju, 13. jula blokirati tunel Sozina.

U tekstu iz 7. jula, Gradski navodi da su meštani objasnili da iako su pre mesec dana nadležnim institucijama predali inicijativu sa preko 500 potpisa kojom zahtevaju trajno rešenje problema i proširenje opsega povlastica za prolazak kroz tunel Sozina, rešenje ovog, za njih veoma važnog pitanja, i dalje se odlaže, pa su odlučili da u znak protesta, na Dan ustanka blokiraju tunel Sozina.

U dopisu upućenom redakciji portala Bar info ističu da su od predsednika Opštine i predsednika SO Bar dobili obećanje da će u Skupštini Crne Gore podržati Crmničane. Na tome im zahvaljuju, kao i ostalim poslanicima koji su najavili podršku. Međutim, Skupština nije održana u prošli petak, pa se plaše da će ovo pitanje biti gurnuto pod tepih.

Kako ističu, odgovor od Vlade, odnosno Ministarstva saobraćaja i pomorstva, nisu dobijali.

- Zbog saznanja da se ovih dana aktivno lobira da ovo pitanje bude uklonjeno sa dnevnog reda skupštinskog zasedanja, ili jednostavno ne bude većinski podržano, Crmničani su se obratili medijima sa namerom da privuku pažnju celokupne javnosti. Apelujemo na sve poslanike da glasaju za izmene i dopune Zakona o putevima, gdje se tretira pitanje naplate za tunel Sozina za Crmničane, jer će 20 hiljada Crmničana i Crmničanki koji žive u Baru, Podgorici, Budvi i šire, te na samoj teritoriji Crmnice, znati da se postave u odnosu na rezultate glasanja, a u slučaju negativnog ishoda najavljuju blokadu tunela Sozina uz poštovanje zakona i uvažavanje svih elemenata datog momenta", poručuju Crmničani.

Podsetili su i da su, nakon decenija čekanja, Crmničani izgradnjom ovog tunela napokon dobili priliku da lakše i bezbjednije stignu do Bara.

"Nažalost, za mnoge se ovo olakšanje polako pretvaralo u teret, a sve zbog naplate koja je za svakog poštenog radnika, svaku vrednu Crmničanku i Crmničanina predstavljala prepreku i obeshrabrenje da se odluče za češće korišćenje tunela, odnosno ovog putnog pravca".

U dopisu meštani podsećaju da za dolazak do grada, škola, bolnice i slično, moraju da izdvoje značajna sredstva, stoga apeluju da se podrži njihova inicijativa i izglasaju izmene i dopune Zakona o putevima.

Stigao odgovor i od Monteputa

U odgovoru kompanije "Monteput", koji je stigao juče, meštani se pozivaju na razgovor i odustajanje od blokade.

"Radi preciznog informisanja javnosti povodom zahteva meštana Crmnice, ističemo da je Monteput za pronalaženje rešenja kroz dijalog, a ne kroz proteste i blokadu saobraćaja tunela Sozina kojima se pravi višestruka šteta svim građanima, turistima i turističkim poslenicima, i nadasve ugrožava bezbednost učesnika u saobraćaju.

Verujemo da ćemo po ovom pitanju postići dogovor, tim pre što smo upravo kroz dijalog sa meštanima Crmnice našli rešenje za poziciju trase autoputa kroz Crmnicu, u korist svih Crmničana, a zadovoljstvo time predstavnici meštana su i putem medija istakli.

Pozvali smo, a i ovim putem pozivamo još jednom, predstavnike meštana Crmnice na sastanak, da kroz dijalog nađemo rešenje za njihov zahtev za oslobađanje plaćanja putarine, kroz prepoznavanje svih kategorija meštana koje pogađaju troškovi putarine, uz predlog da troškovi putarine budu subvencionisani iz dobiti Monteputa.

Dužnost nam je bila da predstavnike poslaničkih klubova upoznamo sa posledicama koje mogu proizaći ako se rešavanju zahteva meštana Crmnice pristupi kroz izmene Zakona o putevima.

Rešenje zahteva meštana kroz izmene Zakona o putevima, tiče se i šire javnosti, jer bi se na ovaj način Crmničani doveli u povlašćen položaj u odnosu na druge građane, odnosno diskriminisalo bi stanovnike ostalih mesnih zajednica sa teritorija koje gravitiraju autoputu i tunelu Sozina, što je i u suprotnosti sa EU propisima koji uređuju ovu oblast. To bi proizvelo kontinuirane izmene Zakona, što bi otežalo primenu i sprečavanje zloupotreba.

Domino efekat ovakvog pristupa je i što se obesmišljava ustanovljen način finansiranja izgradnje i održavanja infrastrukturnih objekata kroz naplatu putarine. U krajnjem dovodi u nepovoljan položaj državu prilikom ugovaranja i planiranja budućih deonica, njihove izgradnje, finansiranje i naplatu putarine", navodi se u saopštenju.

Za sada, meštani Crmnice i dalje nisu odgovorili na poziv Monteputa, te još uvek nije jasno da li će odustati od blokade.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovako izgleda vožnja rekonstruisanim putem na deonici Studenica-Rudno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>