• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić o odluci Ustavnog suda o jadaritu: Pre ekonomskog dela važan je deo oko životne sredine

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je istakao da i poslednji izveštaj MMF-a govori o izuzetnoj situaciji u Srbiji

  • 0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija, kada se radi o finansijskom stanju, više nego solventna i likvidna, a da su pojedini pokazatelji na rekordnom nivou.

Vučić je u obraćanju građanima rekao da je pre nekoliko dana Srbija kupila pet tona zlata vrednosti 380 miliona, čime su rezerve zlata dospele na aspsolutno rekordan nivo.

- Devizne rezerve su nam 27,6 što je takođe rekordan nivo. Dinarska štednja je 2012. godine bila 17,9 milijardi dinara, danas je devet puta veća nego tada. Devizna štednja je 2012. godine bila 8,3 miliona evra, danas je veća od 15 - naveo je Vučić.

On je istakao da i poslednji izveštaj MMF-a govori o izuzetnoj situaciji u Srbiji, a da su rezultati ti koji nam daju nadu, šansu, priliku da na svaki mogući način dalje napredujemo i brže nego većina zemalja u okruženju.

Predsednik je istakao da je potrebno da nam magacini budu puni, zbog čega Srbija kreće u dodatnu nabavku lekova, jer postoji veliki interes za lekove koji spadaju u ratnu medicinu i osnovnu pomoć.

- Nabavićemo i generičke sirovine za proizvodnju lekova - istakao je predsednik Vučić.

O zabrani ulja u Crnoj Gori

Na pitanje novinara o navodnoj zabrani izvoza ulja u Crnu Goru, predsednik je odgovorio sledeće:

- Dana im neće nedostajati ulja jer Srbija ima ne dovoljno, već mnogo i u našim rezervama je u ovom trenutku 50 odsto više ulja nego što je njima potrebno za godinu dana i potrošnju - poručio je Vučić.

O odluci Ustavnog suda

Podsetimo, Ustavni sud je na 9. sednici održanoj juče doneo Odluku IUo-39/2022 kojom je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Vučić je poručio da je njihov posao da ocenjuju, a ne da ulaze u meru stvari.

- Mene ne zanima toliko odluka Ustavnog suda Srbije osim što uvek morate da je poštujete. Mene mnogo više zanima da prisustvujem tome i vidim kakva će nam biti životna sredina, da li je to istina da je podzemni rudnik i da nema ugrožavanja, ili je istina što pričaju oni drugi.  I želim to da čujem od stručnjaka, domaćih i stranih. Pre ekonomskog dela važan je deo oko životne sredine i ne pada mi na pamet da se usaglasim ako bi to ugrozilo opstanak ljudi i kompletnog ekosistema - rekao je Vučić.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Ovako izgleda vožnja rekonstruisanim putem na deonici Studenica-Rudno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>