• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta su Laburisti nasledili? "Najgoru ekonomiju od Drugog svetskog rata"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U svom prvom velikom govoru, kancelarka Ujedinjenog Kraljevstva Rejčel Rivs, pripremila je teren za teške izbore u vezi sa javnim finansijama ove godine

  • 0
London, grad, Velika Britanija Foto: Unsplash/Sabrina Mazzeo

Rejčel Rivs je upozorila da je nova britanska laburistička vlada nasledila "najgori splet okolnosti od Drugog svetskog rata", pošto je naložila Ministarstvu finansija da ispita prethodnu potrošnju pod konzervativcima.

U svom prvom velikom govoru u toj ulozi, kancelarka Ujedinjenog Kraljevstva pripremila je teren za teške izbore u vezi sa javnim finansijama ove godine, jer je obećala da će dati prioritet rastu i deblokirati stambene projekte i vetroelektrane na kopnu.

- Suočavamo se sa nasleđem od 14 godina haosa i ekonomske neodgovornosti - rekla je Rivs u ponedeljak.

- Zato sam tokom vikenda dala instrukcije zvaničnicima Trezora da daju procenu stanja našeg nasleđa potrošnje kako bih mogla da razumem pune razmere izazova - dodala je.

Analiza trezora o fiskalnom nasleđu vlade Rišija Sunaka biće objavljena pre letnje pauze u parlamentu ovog meseca.

Očigledno upućujući na kontrolu potrošnje ili povećanje poreza, Rivs je rekla da će revizija utabati put za "teške izbore" u jesenjem budžetu, čiji će datum takođe biti objavljen pre nego što poslanici krenu na letnju pauzu. Rivs je rekla da je ono što je "videla u poslednja 72 sata" samo potvrdilo njena prethodna upozorenja "da će onaj ko pobedi na opštim izborima naslediti najgori splet okolnosti od Drugog svetskog rata".

Jedan bivši ministar Torijevaca rekao je da su svi detalji o javnoj potrošnji već u javnom domenu, bilo u predviđanjima Kancelarije za budžetsku odgovornost ili u objavljenim procenama potrošnje koje je odobrio parlament.

"To je izgovor", rekao je bivši ministar. "To je upravo ono što smo rekli da će uraditi kada smo rekli da će povećati poreze", dodao je a prenosi Financial Times.

Rivs je rekla da će njena nastojanja da podstakne rast uključiti reformu sklerotičnog sistema planiranja u Velikoj Britaniji, dodajući da je njena stranka „izabrana na mandat da se stvari završe i da se Britanija ponovo gradi“.

Kancelarka je dodala da je dobila izveštaj od bivšeg guvernera Banke Engleske Marka Karnija o tome kako da sprovede planove laburista za novi fond nacionalnog bogatstva vredan 7,3 milijarde funti za upumpavanje novca u rastuće industrije.

Ona je rekla da će sledeći koraci biti objavljeni u kratkom roku. Na pitanje ,,kako bi se moglo smanjiti opterećenje javnih finansija", Rivs je rekla da "nema nameru" da menja način na koji Banke Engleske plaća kamate na rezerve komercijalnih banaka.

Bilo je sugestija da bi se kamatne stope mogle smanjiti na nivoe rezervi kako bi se oslobodilo više gotovine za javnu potrošnju.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>