• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U jednoj evropskoj zemlji građane pozivaju da troše novac: Razlog je sasvim jednostavan

V. K.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve više građanja EU preferira digitalne transakcije

  • 1
evro evri euro metalni novac kovanica kovanice Foto: Pixabay

Ministarstvo finansija Belgije pokrenulo je kampanju na društvenim mrežama, koja poziva Belgijance da "iskopaju" svoje skrivene novčiće kako ne bi bilo potrebe za novom proizvodnjom.

Trenutno u Belgiji postoji više od 4,2 milijarde kovanica, čija je vrednost veća od 1,5 milijardi evra.  Uprkos tome, neke belgijske prodavnice još uvek nemaju dovoljno sitniša da daju kupcima koji plaćaju gotovinom. To je zato što mnogi postojeći novčići ostaju neiskorišćeni.

Kampanja #spendiourchange dolazi nakon upozorenja brojnih ključnih trgovinskih federacija u Belgiji o nestašici novčića.

Finansijske grupe Febelfin, Comeos i Unzio izdale su zajedničku izjavu 2022. godine o "gomilanju" kovanica od 5, 10 i 20 centi i rekli da ovi novčići ne kruže dovoljno.

- Potrošači su, od pandemije, značajno manje koristili ove kovanice za plaćanje i stoga ih na kraju čuvaju, tako sprečavajući  da se vrate u cirkulaciju kod trgovaca i banaka. Međutim, pošto trgovci i dalje traže ove kovanice, stvara se nestašica - kažu iz federacije finansijskih grupa.

Ako Belgijanci ne žele da plate novčićima koje čuvaju kod kuće, takođe imaju opciju da ih polože u banku, ili mogu da ih doniraju u dobrotvorne svrhe.

Stavljanjem samo 2 odsto neiskorišćenih kovanica u opticaj, belgija procenjuje da bi mogla uštedeti više od 5 miliona evra u troškovima proizvodnje svake godine.

Smanjenje stvaranja novih penija takođe ima koristi za životnu sredinu, jer pravljenje i transport kovanica oslobađa značajne emisije ugljen-dioksida.

Jedan od ključnih razloga zašto kovanice miruju je to što se sve više kupaca okreće digitalnim metodama plaćanja.

Prema studiji ECB o stavovima o plaćanju, gotovina je korišćena za 59 odsto transakcija na prodajnom mestu u evrozoni u 2022. Ovo je pad sa 72 odsto u 2019. godini.

Istraživanje je pokazalo da, iako potrošači preferiraju elektronske načine plaćanja, oni takođe cene opciju plaćanja gotovinom. Ovo se posebno odnosi na osobe starije od 55 godina.

Austrija, Nemačka i Irska imaju najveći procenat građana koji preferiraju gotovinu, beležeći rezultate od 45, 30, odnosno odsto.

Na drugom kraju spektra, samo 7 odsto građana Finske je reklo da preferira gotovinu u odnosu na transakcije karticama, piše Juronjuz.

(Telegraf Biznis)

Video: U Subotici se pravi baterija koja nas vraća na tehnološku mapu sveta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    15. jul 2024 | 11:38

    Keš je zakon, Pre neki dan u supermarketu, POS terminali ne rade. Primali samo keš. Kako bi platio da nema keša? Još gore ako nestane struja, prodavnica ne može da radi jer su kase elektronske.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>