• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Raste broj turista, devizni priliv u prva četiri meseca veći za 22 odsto: Zabeleženo oko 4,8 miliona noćenja

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Po broju noćenja prednjače turisti iz Rusije, slede gosti iz Turske, BiH, Severne Makedonije, Kine

  • 0
Turizam Srbija Foto: Shutterstock/Creative Family

U prvih pet meseci u Srbiji je broj noćenja stranih turista povećan za 8,0 odsto i zabeleženo je blizu 4,8 miliona noćenja, izjavila je direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović i navela da je, prema do sada dostupnim podacima, devizni priliv od turizma za prva četiri meseca iznosio 803 miliona evra i bio za 22 odsto veći nego u istom prošlogodišnjem periodu.

- Veoma je važno to što je ovaj trend rasta kontinuiran i verujemo da će se tako nastaviti do kraja godine, zbog čega smo optimisti da možemo očekivati još jednu rekordnu godinu za srpski turizam - rekla je ona.

Prema njenim rečima, po broju noćenja prednjače turisti iz Rusije, slede posetioci iz Turske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Kine, Crne Gore, Bugarske, Rumunije i Nemačke.

- U top 10 tradicionalno imamo turiste iz zemalja regiona, odnosno iz bivših jugoslovenskih republika, a kada su daleka tržišta u pitanju turisti iz Kine su peti po ukupnom broju noćenja. To je veoma dobro, posebno kada se zna da kineski turisti još nisu počeli da putuju po svetu, a naročito po Evropi, u onako velikim brojevima kao što su putovali ranije - istakla je Labović.

Kada je reč o najposećenijim destinacijama, navela je da domaći turisti najviše posećuju naše banje i planinske centre, jer su im boravak u prirodi i aktivan odmor najinteresantniji.

Zato su po broju noćenja u samom vrhu Zlatibor, Vrnjačka Banja, Soko Banja, Kopaonik, Divčibare, kao i Prolom, Lukovska, Kuršumlijska banja, Banja Vrdnik, ali i Palić.

- Što se stranih turista tiče, oni se u najvećem broju odlučuju za posetu gradovima, na prvom mestu Beogradu, jer se skoro 70 procenata noćenja inostranih turista realizuje u Beogradu. Tu je i Novi Sad, Niš, Kragujevac, a kada govorimo o destinacijama koje ne podrazumevaju gradski odmor, onda svakako Zlatibor, Ovčar banja, Soko banja, Kopaonik - rekla je ona.

Festival Egzit je pokazao da su manifestacije te koje u letnjem periodu privlače dosta turista, a u kalendaru Turističke organizacije Srbije ima oko 900 različitih manifestacija koje se realizuju u toku godine, najveći broj upravo tokom leta.

- Egzit je privukao dosta turista, naročito stranih, ali moram da napomenem da su prošla i ova nedelja bukvalno nedelje manifestacija, jer maltene nema turističkog mesta u Srbiji u kome se ne događa neka od manifestacija - rekla je Labović.

Ukazala je da su one različitog karaktera, što je veoma dobro jer daju dodatni sadržaj i vrednost svakoj destinaciji, pa se neke dešavaju u prirodi, kao što su regate na rekama, a tu su i muzički festivali, karnevali i slično.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Spremao nam je svoja jela u Beogradu: Džek je šef sa Mišelinovom zvezdicom i griluje futoški kupus

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>