• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grčke vlasti za samo pet dana podelile više od 350.000 evra kazni: Borba protiv "privatnih" plaža u punom jeku

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Građani Parosa osnovali su i pokret protiv ilegalne privatizacije

  • 1
Plaža u Grčkoj Foto: Shutterstock/Jure Divich

Grčke vlasti su u borbi protiv nezakonitog korišćenja delova plaže za pet dana podelile više od 350.000 evra kazni. Kako je saopštilo Ministarstvo ekonomije u Atini, tri objekta su zatvorena. Sveukupno su vlasti primile više od 1.000 žalbi vezanih za plaže na, između ostalih, ostrvu Krfu, Halkidikiju i u regiji oko glavnog grada Atine.

S obzirom na to da barovi na plaži, "privatne" plaže i taverne zauzimaju sve više prostora uz more koji bi trebao biti dostupan svima, vlasti se protiv tih pojava bore i dronovima, satelitskim snimcima kao i novom aplikacijom "Moja obala" (MyCoast), u kojoj svako može dojaviti kršenje propisa o zabrani privatizacije plaža.

"Pokret peškira"

U martu je vlada uvela i nova pravila vezana zu iznajmljivanje ležaljki. Suncobrani i ležaljke sada moraju biti udaljeni od mora najmanje četiri metra. Na plažama koje su uže od četiri metra iznajmljivanje je zabranjeno.

Posao iznajmljivanja ležaljki je veoma lukrativan: dve ležaljke i jedan suncobran u Grčkoj po danu koštaju uglavnom između 20-40 evra. Na nekim popularnim ostrvima mogu biti i znatno više, prenosi Dojče Vele.

Iz sezone u sezonu raste bes Grka zbog takvih stvari.

U leto 2023. godine, u rekordnoj turističkoj sezoni u kojoj je Grčka registrovala 33 miliona gostiju, na kikladskom ostrvu Paros je nastao građanski "Pokret peškira", koji se pobunio protiv ilegalne privatizacije plaža te zahteva slobodan pristup plažama za sve ljude.

Prema zakonu, sve plaže u Grčkoj su javno dostupne.

(Telegraf Biznis)

Video: Mladi iz ovog srpskog grada sve ređe odlaze, pokreću svoje biznise i lepo zarađuju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. jul 2024 | 16:38

    SVE PLAZE MORAJU BITI SVIMA DOSTUPNE I NIKO IH NESME PRISVOJITI KAO NI ZELENI POJAS UZ MORE NA KOME SAD BOGATI GRADE VILE I HOTELE KRSECI ZAKON!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>