• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Američka Tajna služba ima veći budžet nego ikada: Potrošene milijarde dolara nisu sprečile atentat

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Samo u poslednjih osam meseci Tajna služba potrošila je 1,8 milijardi dolara

  • 0
Tajna služba SAD Foto: Shutterstock/Juli Hansen

U satima nakon što je mladić iz Pennsylvanije ispalio nekoliko hitaca u bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa, nekoliko članova Kongresa pozvalo je na istragu kako bi se otkrilo kako je moguće da je Tajna služba, čiji je posao da štiti predsednike, kandidate i njihove porodice, dopustila da se tako nešto dogodi.

Na konferenciji za medije u subotu, predstavnici FBI-ja i pensilvanijske policije upitani su o zgradi sa koje je napadač navodno pucao.

- Na ta pitanja mora da odgovori Tajna služba - rekao je Kevin Rojek, šef kancelarije FBI u Picburgu. Na konferenciji nije bilo predstavnika Tajne službe.

Predsednik nadzornog odbora u Kongresu Džejms Komer u subotu je poslao pismo u kome traži da se direktorka Tajne službe, Kimberli Čitl, pojavi na svedočenju 22. jula.

- Zbog ovoga bi trebale da padaju glave - napisao je kongresmen Tim Burčet na društvenoj mreži X i podržao pozive za saslušanje već ove nedelje

Budžet od 3 milijarde dolara

Zvaničnici će između ostalog pod lupu sigurno staviti budžet Tajne službe. Agencija je u budžetu za 2024. godinu dobila više od tri milijarde dolara od poreskih obveznika – više u odnosu na prošlogodišnjih 2,78 milijardi dolara.

Ovo je definitivno najveća količina novca koju je Tajna služba ikada imala na raspolaganju. Čak i ako se u obzir uzme stopa inflacije, tih tri milijarde dolara još uvijek je za 100 miliona dolara više od prošlogodišnjeg budžeta i najviši iznos barem od 2014. godine, pokazuje Forbsova analiza.

Agencija, koja funkcioniše u sklopu Ministarstva unutrašnje bezbednosti, već je ove fiskalne godine do kraja maja potrošila 1,8 milijardi dolara (fiskalna godina američke vlade započinje 1. oktobra). Podaci Ministarstva finansija pokazuju kako je Tajna služba na "operacije zaštite" potrošila više od 800 miliona dolara, a još 500 miliona na terenske operacije kao i 300 miliona dolara na "podršku".

Još 75 miliona potrošili su na obuku i profesionalni razvoj, 50 miliona dolara na "zaštitničke protivmere" i 20 miliona na kompjutersku forenziku. Portparol agencije je na platformi X u nedjelju objavio kako je služba nedavno pojačala osiguranje bivšeg predsednika Trampa.

Noviji skandali

Čitl će možda takođe morati da odgovara na pitanja o skandalima koji su se zaređali u agenciji posljednjih godina. Prije dve godine, četiri agenta – uključujući jednog koji je štitio Bajdenovu suprugu Džil Bajden – navodno su prevarila dva muškarca prerušena u savezne agente koji su im u periodu od nekoliko meseci davali poklone.

Drugi neugodni incidenti uključuju skandal vezan za prostituciju u Kolumbiji 2012. godine, proboj ograde Bele kuće 2014. godine i jednog agenta koji je 2021. javno optužio Bajdenove glasače za izdaju nakon predsedničkih izbora 2020. godine.

Američka Tajna služba predsednike štiti od 1901. godine, nakon atentata na Vilijama MekKinleja. Njihova uloga proširila se i na bivše predsednike i njihove supruge 1965. godine, nakon ubojstva Džona F. Kenedija, a važne kandidate i njihove supružnike su počeli da štite 1968. godine, kada je senator Robert F. Kenedi ubijen tokom svoje predsedničke kampanje.

Zaposleno 3.000 agenata

Robert F. Kenedi junior, sin ubijenog senatora, koji je trenutno nezavisni predsednički kandidat, nekoliko je puta zatražio zaštitu Tajne službe, no svaki put ga je Ministarstvo unutrašnje bezbednosti, odbilo uz argument da on ne ispunjava definiciju važnog kandidata.

Danas, Tajna služba ima preko 3.000 agenta, kao i dodatnih 1.300 uniformiranih službenika i 2.000 radnika, stoji na službenim stranicama. Te brojke mogle bi uskoro rasti: u nedjelju su članovi Predstavničkog doma najavili planove za predlog zakona koji će osmisliti obe stranke, a koji bi predvideo dodatnu zaštitu za Trampa, Bajdena i Roberta Kenedija juniora, piše Forbs.

(Telegraf Biznis)

Video: Bojan Stanić o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>