• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Klima pomaže da preživimo vrele dane ali udara po novčaniku: Evo kog dana je u Srbiji potrošeno najviše struje

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Hrvatskoj je 12. jula zabeležen istorijski rekord u potrošnji struje a pre mesec dana se raspao elektro energetski sistem u čitavom regionu

  • 0
Klima uređaj, zdravlje Foto-Ilustracija: Shutterstock

U Srbiji je 15. jula potrošeno 105 gigavata sati struje, što je najveća dnevna potrošnja električne energije, izjavio je glavni dispečer u Nacionalnom dispečerskom centru Elektromreže Srbije (EMS) Dragan Rakić i istakao da je EMS spreman za vanredne situacije.

On je za RTS istakao da je razlika između letnje i zimske potrošnje u periodima najhladnijih dana nešto manja od 20 odsto i da je značajno smanjena razlika u potrošnji tokom zime i leta.

U Hrvatskoj je 12. jula zabeležen istorijski rekord u potrošnji struje a pre mesec dana se raspao elektro energetski sistem u čitavom regionu.

- Trend je sličan u svim zemljama u okruženju u odnosu na period pre tropskih vrućina - rekao je on i dodao da je potrošnja svuda povećana za 10 do 12 odsto.

Prema njegovim rečima sve jedinice u Elektromreži Srbije redovno tokom godine održavaju rad sistema i EMS je spreman za sve vanredne situacije.

U ovakvim režimima rada se preuzimaju dodatne mere pa se u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom pripremaju za vremenske prilike i preuzimaju dodatne korake kao što su pojačana dežurstva.

- Spremni smo da reagujemo i potencijalne probleme rešimo u što kraćem periodu - naglasio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Inovativno digitalno rešenje za zdravstveno osiguranje: Generali predstavio "Advance Care" platformu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>