• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poreska uprava SAD konačno naplatila zaostali porez bogatih: Budžet povećan za milijardu dolara

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potencijalno republikansko preuzimanje Bele kuće i Kongresa moglo da znači značajna smanjenja budžeta za Poresku upravu

  • 0
Bogati, bogataši, novac, pare, porez Foto: Shutterstock/Dilok Klaisataporn

Poreska uprava SAD objavila je da je prikupila milijardu dolara zaostalih poreza od prevara poreza na bogatstvo - prekretnica koja treba da pokaže kako agencija koristi novac koji je primila kao deo "paketa klime, zdravstvene zaštite i poreza" Bajdenove administracije  koji je  stupio na snagu zakonom 2022. godine

Deo napora za podizanje svesti javnosti o naplati poreza na izuzetno bogatstvo je pokazatelj i rastuće svesti zvaničnika agencije da bi potencijalno republikansko preuzimanje Bele kuće i Kongresa moglo da znači značajna smanjenja budžeta za Poresku upravu u bliskoj budućnosti (IRS). Pokazivanje javnosti koliko posla Poreska uprava obavlja ima za cilj da ovoj agenciji dobije simpatije od strane javnosti koja je istorijski ne voli previše.

Kao deo tog napora, prošle godine Poreska uprava je pokrenula niz inicijativa sa ciljem da progoni bogate pojedince koji nisu uspeli da izmire svoje poreske dugove. IRS kaže da je kampanja fokusirana na poreske obveznike sa više od milion dolara prihoda i više od 250.000 dolara priznatog poreskog duga.

- Zakon o smanjenju inflacije predsednika Bajdena povećava poresku pravednost i osigurava da svi bogati poreski obveznici plaćaju poreze koje duguju, baš kao što to rade i radničke porodice - rekla je sekretarka finansija Dženet Jelen u saopštenju.

U junu, Trezor je predložio pravilo i smernice koje uključuju planove da se u suštini zaustavi "promena osnova partnerstva" — proces kojim preduzeće ili osoba mogu premeštati imovinu između niza povezanih strana kako bi izbegli plaćanje poreza. To bi moglo da prikupi više od 50 milijardi dolara prihoda u narednoj deceniji, saopštio je Trezor.

Druge inicijative koje su najavljene u prošloj godini uključivale su progon ljudi i preduzeća koji troškkove ličnih letova korporativnim avionima nepropisno odbijaju od poreza i naplatu zaostalih poreza od milionera, piše Asošijeted Pres.

(Telegraf Biznis)

Video: Bojan Stanić o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>