• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova zemlja suvog zlata ne zadire u džep građanima: Plaćate porez samo u ovim uslovima, i to minimalno

Vreme čitanja: oko 2 min.

UAE nudi investitorima više od 40 multidisciplinarnih slobodnih zona u kojima iseljenici i strani investitori mogu u potpunosti posedovati kompanije

  • 0
UAE Ujedinjeni arapski emirati novac, pare, porez Foto: Shutterstock/Deemerwha studio

Ujedinjeni Arapski Emirati, odnosno Dubai poznati su po svom bogatom statusu života, ali i po tome što nema poreza na plate i poreza na kapital. Nema poreza na dobit do određenog limita, moguće je neograničeno podizanje gotovine, tu su i boravišne i radne dozvole. Još jedan benefit jeste da se kompanijski bankovni račun može se otvoriti u bilo kojoj državi.

Popustljiv, fascinantan i progresivan samo su neke od reči kojima biste mogli da opišete Dubai, dragulj u kruni Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Sa svojim neizvodljivo velikim zgradama, ogromnim tržnim centrima, luksuznim stanovima, luksuznim superautomobilima i nultim ličnim porezom, nije ni čudo što je Dubai vruća destinacija za iseljenike.

Ono što kupujete, to i dobijate

Da li je onda verovatno da ćete upravo na ovoj lokaciji kupitu stan, tačno za cenu koja se nalazi na sajtu, i takođe, isti izajmiti bez problema, jer poreza nema, apsolutno da. Upravo zbog toga cene su prikazane svuda, te ono što vidite, to i dobijate.

Kompanije nisu delile zaradu do prošle godine, a neke neće ni sada

Naime, prvi put u istoriji zemlje, prošle godine uveden je federalni porez na dobit preduzeća, što predstalja preokret u zemlji koja već dugo privlači kompanije iz celog sveta zahvaljujući statusu poslovnog centra bez poreza.

- Porez će se obračunati na dobit iznad 375.000 dirhama (102.000 dolara), dok će na zaradu do tog iznosa ostati nula posto, radi "podrške malim preduzećima i početnicima u biznisu" - saopštilo je Ministarstvo finansija tada.

Dakle, u Dubaiju možete optimizovati svoje poreze, ali ako živite tamo i imate kompaniju koja "posluje", verovatno će biti oporezovana sa 9%. Ovo je još uvek nisko u poređenju sa drugim zemljama. Takođe, ako vaša država nema sporazum sa UAE, o smanjenju poreza, iako kod njih nećete plaćati isti, postoji mogućnost da vaša država zahteva isplatu.

Pojedinci čija dobit potiče od zaposlenja, nekretnina, kapitalnih ulaganja ili drugih ličnih prihoda koji nisu povezani sa trgovinom ili poslovanjem UAE i dalje će biti oslobođeni poreza. Istovremeno, kompanije u slobodnim zonama, kojih u zemlji ima na hiljade, moći će da "nastave da uživaju olakšice od poreza na dobit" sve dok "ispunjavaju sve neophodne uslove" dodaje Ministarstvo finansija, ne ulazeći u detalje, prenosi Emiratessetup.

Šta je kompanija za slobodnu zonu UAE?

UAE nudi investitorima više od 40 multidisciplinarnih slobodnih zona u kojima iseljenici i strani investitori mogu u potpunosti posedovati kompanije. Slobodne zone karakterišu visokoefikasna infrastruktura i različite usluge koje štede vreme, troškove i trud preduzeća. Oni pružaju inicijative za pojednostavljenje poslovanja i regulative o stranom vlasništvu u određenim zonama.

Na primer, slobodna zona Džebel Ali (Jafza) je i zajednica i ekosistem gde su industrije kao što su logistika, e-trgovina, petrohemija i druge stvorile godišnju vrednost trgovine od preko 104,2 milijarde dolara godišnje. Džebel Ali, na ivici grada, samo je jedna u nizu slobodnih zona.

(Telegraf Biznis)

Video: Formiran poslovni savet Srbije u Dubaiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>