• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

MMF zadržao prognozu svetskog ekonomskog rasta na 3,2 odsto u 2024. i na 3,3 odsto u 2025. godini

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prioritet za kreatore politike je vraćanje stabilnosti cena i rešavanje nasleđa nedavnih kriza

  • 0
MMF, Međunarodni monetarni fond Foto: Shutterstock/JHVEPhoto

Svetska ekonomija će porasti za 3,2 odsto u 2024. i za 3,3 odsto u 2025, navodi se u danas objavljenim julskim Svetskim ekonomskim perspektivama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prognoza je nepromenjena u odnosu na prethodni izveštaj iz aprila.

- Ekonomska aktivnost je početkom godine pokazala otpornost koja je podržana snažnom privatnom potrošnjom u ključnim ekonomijama - saopštio je zamenik šefa Odeljenja za svetske ekonomske studije u Odeljenju za istraživanje MMF-a Žan-Mark Natal.

On je upozorio da globalni pad inflacije u svetu usporava zbog uporne inflacije u sektoru usluga, navodi se na veb stranici MMF-a.

- Prioritet za kreatore politike je vraćanje stabilnosti cena i rešavanje nasleđa nedavnih kriza. Centralne banke treba da budu oprezne u pogledu preranog ublažavanja monetarne politike i da ostanu otvorene za dalje pooštravanje ako je potrebno - dodao je Natal.

Američka priveda će prema prognozi MMF-a porasti za 2,6 odsto u 2024. i za 1,9 odsto u 2025, dok će ekonomski rast evrozone iznositi 0,9 odsto ove godine i 1,5 odsto sledeće godine.

Kineska ekonomija će porasti za pet odsto u 2024. i usporiti na 4,5 odsto sledeće godine, navodi Međunarodni monetarni fond.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Bojan Stanić o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>