• 11

Vreme čitanja: oko 5 min.

U petak potpisivanje Memoranduma u vezi sa mineralnim sirovinama, Vučić poručio: Rio Tinto dovela prošla vlast

M. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Predsednika u petak očekuje susret sa Olafom Šolcom

  • 11
Aleksandar Vučić Printskrin: Pink TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Londonu da će u petak imati dug bilateralni sastanak sa Olafom Šolcom u četiri oka i da će razgovarati i o evropskom putu Srbije, o svim našim političkim odnosima, u vezi sa KiM, stanju u regionu, ali i o razvoju naše ekonomije, kao i da će sa EU biti potpisan memorandum o razumevanju u vezi sa mineralnim sirovinama.

On je novinarima u Londonu rekao da će biti reči i o Agendi rasta i reformskom planu kao i pridruživanju jedinstvenom evropskom tržištu.

- Ali istovremeno ćemo i razgovarati o onome što je tema tog dana - dolazi potpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčović, doći će predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj. Doći će predsednici KFW-a, Italijanske razvojne banke, i ono što je iznenađenje i ljudi, glavni šef Mercedes-Benca, tako da očekujemo razgovore - rekao je Vučić.

On je istakao da će biti potpisan memorandum o razumevanju oko mineralnih sirovina.

- Vezanih za jedan opšti, generalni okvir, to je što će potpisati Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa Evropskom unijom, odnosno Marošem Ševčovićem - rekao je Vučić.

Naveo je da je za nas važno da sve te institucije zajedno sa predstavnicima naše vlade potpišu zajedničku želju o jednom sveukupnom vrednosnom lancu koji bi trebalo u Srbiji da se formira.

- Dakle od litijuma, litijumskih baterija, privlačenja dodatnih investitora, do električnih automobila gde očekujemo njihovu pomoć za proizvodnju da dođe u Srbiju, što bi značilo ogroman skok, kvantni skok Srbije unapred. Mnogo više novca, mnogo više bogatstva za naše građane i verujem da ćemo to uspeti sad - rekao je Vučić.

Poručio je da to ne znači, kako se priča, da se potpisuje za "kopanje" litujuma.

- Ne potpisuje se sad kopanje, to što je trebalo se potpiše, vi ste već odavno potpisali i 2001. i 2004. i 2006. i u februaru 2012. pre nego što ste izgubili vlast. Mi sad razgovaramo o tome kako da od Srbije napravimo mnogo brže nego što bi to inače bilo moguće izuzetno mesto za život, kako da ostvarimo prednost u odnosu na sve druge i brinemo o tome, to je ono što je važno - naglasio je Vučić.

Podsetio je da su njegovi politički protivnici bili i protiv gondole i protiv fontane na Slaviji i protiv Beograda na vodi, kao i protiv brze pruge do Novog Sada, i protiv brze pruge do Niša i protiv autoputeva.

- Ja ovo govorim zbog građana koji žele da čuju, koji vole svoju Srbiju i koji razmišljaju o nečemu - rekao je Vučić.

Naveo je da moramo da se borimo da što veći deo sirovina procentualno ostane u našoj zemlji.

On je naveo da je rekao da partnerima sa zapada da može mali deo da ide sirovina, a da sve ostalo, to jest baterije, moraju da uvoze iz Srbije.

Dodao je da smo već imali razgovore sa francuskim AČ.

- Hoćete Korejce, hoćete Kineze, koga god hoćete, pošaljite ih u Srbiju, ali moraju baterije da budu proizvedene u Srbiji bar za 85, 86, 87 ili 88 odsto od sirovine, pa tu bateriju da izvozite ako hoćete, pa kada mi imamo bateriju onda nam je to više od 55 odsto vrednosti proizvedenog automobila, onda će svi hteti da dođu u Srbiju da proizvode automobile, jer tad nema dodatne carine i PEM konvencije za izvoz na tržište EU. To je jedan veliki zamajac razvoja i napretka - naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u petak za nas važan dan, jer će tada u Srbiju doći važni ljudi sa kojima će razgovarati o budućnosti Srbije, gledati kako da se sačuvamo, da budemo jedna od tri-četiri zemlje sa najvišom stopom rasta ove godine u Evropi.

Vučić je novinarima u Londonu, uoči početka samita Evropske političke zajednice rekao da nije bilo loše izvedenog remonta rafinerije, da nije bilo sporog izvođenja remonta na Bajinoj Bašti, kao ni ispadanja iz sistema naših A1, A2 u Tentu i sporijeg kopanja u Kolubari nego u Kostolcu imali bismo bolju stopu rasta, a ovako će da bude nešto oko četiri odsto.

- Ali opet ćemo, verujem, na kraju godine biti među prvih tri ili četiri u Evropi. To je suština onoga i ono što nam donosi priliku da povećavamo plate i penzije, da se borimo za narod - rekao je Vučić.

Rio Tinto dovela prethodna vlast

Vučić je izjavio i da je Rio Tinto u Srbiju dovela prethodna vlast 2001. godine i upitao da li je Srpska napredna stranka "razorila državu" jer plata više nije 329 evra već 830 evra.

- Ili zato što nije promenjen kurs dinara u odnosu na evro 12 godina ili zbog velikih investicija, većeg broja automobila ili što su izgrađene pruge - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da prethodna vlast nije dala dozvolu za eksploataciju litijuma i njegovu otužbu da je SNS razorila državu, Vučić je upitao i da li je SNS razorila zemlju zato što je popravila "pljačkaške" privatizacije prethodne vlasti, pa je isplatila ljudima od Niša do Kraljeva neisplaćene plate 2005, 2006, 2007...

- Rio Tinto u Srbiju 2001. godine su doveli oni (prethodna vlast), 2004. su doneli prve zakonske odluke i podzakonske akte. 2006. oni menjaju Zakon o rudarstvu i ukinuli javne nabavke već onaj ko provodi istražna prava radi i eksploataciju - rekao je Vučić novinarima u Londonu.

On je dodao da je prehodna vlast 2012. godine ocenila da je Rio Sava Eksplrejšn jedna od najboljih kompanija u svetu.

- Da im vi oduzmete to pravo sada pitanje je da li bismo sa dve ili tri milijarde morali da prođemo na arbitražama. Ko će to da plati? Đilas od svojih 619 milione ili ko? Država Srbija to ne može sebi da priuštiti. Ali samo hoću da vam kažem kako to izgleda i kako to sve ide - rekao je Vučić.

Istakao je i da će voditi računa o narodu u Loznici.

- Pošto znam ja da ove političare iz Beograda baš briga, jedan vam se javi s ovog mora, drugi s onog mora, treći planira prekosutra da ide na more, a četvrti na okean, a jedan na onaj najdalji okean gde je ono brčkanje s kornjačama i tako dalje. Dakle, baš njih briga za naš narod u Loznici i na zapadu Srbije. Mene briga. I zato ću ja da vodim računa o tom narodu i da gledam šta je tačno to što narod može da dobije tamo, šta su stvari koje može da izgubi, da razgovaram sa ljudima i da slušam i psovke i povike i da gledam da uradim ono što je najbolje moguće za Srbiju - poručio je Vučić.

(Telegraf Biznis)

Video: U Subotici se pravi baterija koja nas vraća na tehnološku mapu sveta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    18. jul 2024 | 07:04

    Nastvaljmo da radimo i gradimo jaku Srbiju i uspešnu

  • Gaga

    17. jul 2024 | 20:55

    Hvala predsedniku sto misli najbolje za Srbiju i gradjane Srbije, veliko mu hvala na tome.

  • Tea

    18. jul 2024 | 06:19

    Predsednik Aleksandar Vučić će uraditi pravu stvar za našu Srbiju,a to je Rio Tinto

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>