• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Platite smeštaj, pa ostanete bez struje: Hrvatska u problemu zbog velikog broja turista i visokih temperatura

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Početkom nedelje u Hrvatskoj je zabeležena nova rekordna potrošnja električne energije

  • 0
Zagreb vrućina Foto-kolaž: Shutterstock, Facebook/Kad će Kiša

Zamislite da platite 100 evra za stan za noćenje, koje onda provedete bez struje. Upravo to se tokom srede dogodilo u Vodicama, Tribunju, Srimi, Jadriji, Prviću i drugim okolnim mestima i ostrvima. Struja je nestala u 23 sata, postepeno se vraćala tokom noći u naseljima, a na ostrvo Prvić stigla je tek ujutru. Sve se to dešava u jeku turističke sezone, a u HEP-u su za sibenik.in rekli da je uzrok preveliko opterećenje sistema, što je izazvalo kvar u HEP-ovoj elektrani u Bilicama.

Zanimljivo je i da je samo dan ranije, u utorak, u Hrvatskoj zabeležena nova rekordna potrošnja električne energije od 3.341 megavatsat (MVh), kako je saopštio Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS).

Već drugi kvar zbog preopterećenja sistema u Dalmaciji

Upravo su Vodice najveći potrošač električne energije, budući da na tom području trenutno boravi najviše turista. Međutim, u Vodicama je oduvek bilo previše turista, pa do ovakvih pojava nije bilo. Nije teško zaključiti da su za sve zaslužni klima-uređaji, kojih je sve više i koji rade i noću, jer se temperature ne spuštaju ispod 30 stepeni, bez daška vetra.

Jedno od rešenja, pored solarnih panela, kojih u suncem okupanoj Dalmaciji hronično nema, mogao bi biti i podmorski kabl, ali je Hrvatska odbila taj projekat, pa je završio u Srbiji.

- Hrvatskoj je ponuđen podmorski kabl Hrvatska - Italija koji bi spojio trafostanicu Konjsko sa Vilom Novom u Italiji i rasteretio ove dalekovode od kojih sada zavisimo. A Hrvatska je tada to odbila i taj podmorski kabl je otišao u Crnu Goru, povezao ih sa Italijom i sada funkcioniše, a preko Crne Gore je povezan sa Srbijom - rekao je stručnjak za energetiku Ivica Jakić, prenosi Mirovina.

(Telegraf Biznis)

Video: Otkrili smo "tajni sastojak": "Parfimerija "Sava", mesto u kojoj se događa magija već 70 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>