• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oko 300.000 Crnogoraca dobija povećanje plate u oktobru: Minimalna zarada od 600 evra

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaposleni građani oktobarske zarade primiće uvećane po programu Evropa sad 2

  • 2
plate u cg Foto: Shutterstock, gov.me

"Prosečna zarada u Crnoj Gori uskoro će biti 1.000 evra, a prosečna minimalna zarada 700 evra", saopštio je premijer Milojko Spajić, predstavljajući program "Evropa sad 2", u okviru Fiskalne strategije za period 2024 - 2026.

Crnogorski premijer rekao je da “Fiskalnu strategiju predstavlja ne samo u ime Vlade nego i u ime cele skupštinske većine”, te da se Program Evropa sad 2 odnosi na oko 300.000 zaposlenih u Crnoj Gori prenosi Glas Amerike.

- Minimalna zarada od 450 evra biće povećana na 600 evra za zaposlene koji imaju završenu srednju školu, odnosno na 800 evra za one koji imaju visoku školsku spremu -  rekao je Spajić dodajući da će zarade u Crnoj Gori biti povećane od oktobra.

Plate u CG Foto: gov.me

Na konferenciji Vlade, na kojoj je predstavljena Fiskalna strategija, takođe, saopšteno je da nema povećanja osnovne stope PDV-a, te da ona ostaje 21 odsto.

Spajić je saopštio i da "Fond penzijskog i invalidskog osiguranja neće biti ukinut".

 Najavljene veće penzije

Objašnjeno je da će penzije, koje su iznad sadašnje minimalne penzije od 450 evra, od januara 2025. biti veće 50 do 60 evra, u zavisnosti od inflacije koja bude na kraju godine.

Uoči današnjeg predstavljanja programa "Evropa sad 2", predsednik države Jakov Milatović pozvao je sve političke aktere na, kako je naveo, odgovoran pristup.

"Crna Gora ne sme ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem medjugeneracijske solidarnosti. Ekonomski populizam je u suprotnosti sa održivim razvojem Crne Gore", naveo je Milatović na društvenoj mreži Iks.

Crnogorska Vlada, tokom mandata premijera Zdravka Krivokapića, usvojila je u novembru 2021. plan ekonomskih reformi poznat kao Evropa sad 1, prema kojem je minimalna zarada u Crnoj Gori 450 evra.

(Telegraf Biznis)

Video: Bojan Stanić o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    19. jul 2024 | 14:55

    Pa nezaposlen onaj ko neće da radi, koliko samo naših ljudi radi po hotelima crne gore, i sada kažite da je ova Spajićeva politika loša, minimalna penzija 450 eura i idu gore plata od oktobra 1000 eura, benzin i dizel jeftiniji nego kod nas, cene hrane iste kao kod nas, kao ko hoće da kaže naopako, ili ko se bori samo za vlast i materijalno

  • Milan

    18. jul 2024 | 16:40

    A nezaposleni ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>