• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

MMF: Sjedinjene Američke Države da sačekaju sa smanjenjem kamatnih stopa

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Direktori MMF-a su primetili da visoki fiskalni deficiti i kontinuirano povećanje odnosa američkog javnog duga prema BDP-u predstavljaju rizik ne samo za američku već i globalnu ekonomiju

  • 0
Kompanija profit grafikon dobitak Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države treba da sačekaju sa smanjenjem kamatnih stopa dok se ne pojave jasniji dokazi da se inflacija u zemlji održivo vraća na željenih 2 odsto, rečeno je u danas objavljenom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kako se navodi, jasna komunikacija će pomoći da se tržišna očekivanja usmere u skladu sa planiranom politikom FED-a.

- Američka ekonomija je u poslednjih nekoliko godina ostvarila snažan učinak. Realni prihodi su sada porasli iznad nivoa pre pandemije. Rast broja radnih mesta je posebno brz sa 16 miliona novih radnih mesta otvorenih od kraja 2020. Međutim, povećanje prihoda i bogatstva je neujednačeno, a nivo siromaštva je i dalje visok, posebno nakon što je prestala državna podrška iz ere pandemije - dodaje se u saopštenju.

Direktori MMF-a su primetili da visoki fiskalni deficiti i kontinuirano povećanje odnosa američkog javnog duga prema BDP-u predstavljaju rizik ne samo za američku već i globalnu ekonomiju.

Bela kuća prema mišljenju MMF-a treba da reaguje na ove pretnje kroz preusmeravanje prihoda i potrošnje, dok deo fiskalne uštede treba uložiti u programe za ublažavanje siromaštva, navodi se na sajtu te organizacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ukrajinska policija zaplenila novac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>