• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Raste lista gradova u kojima je lokalnim stanovnicima turista "preko glave": Među njima i jedan komšijski grad

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cilj mnogih je upravo suprotan kako da privuku što veći broj turista, kako da produže sezonu, kako da ih pridobiju i u van seznoni, kako da ostanu duže...

  • 0
hrvatska Dubrovnik / Foto: Shutterstock

Lista gradova kojima prekomerni turizam postaje problem raste svakim danom, čak je Džuno (Juneau) glavni grad Aljaske spreman da zabrani kruzerima da subotom ulaze u luku kako bi se smanjio broj turista koji stižu u grad, a zbog kojih neki gradovi smatraju da je turizam jednak terorizmu.

U Barseloni se prema turistima odnose prilično loše čak ih polivaju vodom, na Palmi je grafit 'Turizam=Terorizam', u Amsterdamu otvoreno ističu da ne žele britanske momačke i devojačke zabave, Venecija ponovo razmišlja o uvođenju takse za turiste u posebnim danima tokom proleća i leta, Dubrovnik traži smanjenje broja kruzera i vremena poseta Starom gradu, navodi Independent.

Cilj mnogih je upravo suprotan kako da privuku što veći broj turista, kako da produže sezonu, kako da ih pridobiju i u van seznoni, kako da ostanu duže...

Independent dodaje da su turisti ipak ono što većina sveta očajnički traži, jer turisti donose veoma poželjne socijalne i ekonomske koristi. Oni podstiču preduzetništvo i otvaraju radna mesta i podižu lokalne pogodnosti do nivoa koji ne može da izdrži samo stanovništvo.

"Meka" moć turizma ogleda se u tome što uliva ponos u zajednicu i poboljšava razumevanje između ljudi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Uručene "321Srbija" nagrade za dostignuća u turizmu, nagrađen i predsednik Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>