• 7

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić: Sledeće nedelje počinje proizvodnja e-vozila u KG, ogromna stvar za BDP

A. G.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Komentarišići da je aktivista Zlatko Kokanović 2020. želeo da proda zemlju i da je to predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić dokazala dokumentom, Vučić je rekao da ne želi da govori o tome i da je Rio Tinto tu pogrešio jer je trebalo da sasluša Kokanovića i pokuša da mu izađe u susret.

  • 7
Aleksandar Vučić Printskrin: TV Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će sledeće nedelje u Kragujevcu biti organizovan veliki događaj povodom početka prozvodnje električnih vozila Stelantisa, kao i da će za dva meseca početi serijska proizvodnja, što će se pozitivno odraziti na naš BDP u poslednjem kvartalu ove godine.

Vučić je gostujući na TV Prva rekao da će najpre početi probna, a za dva meseca i serijska proizvodnja električnih automobila u toj fabrici.

"Možete da zamislite kako će se to odraziti na naš poslednji kvartal, koji je daleko bitniji za BDP - kada nam dođe električni automobil koji proizvodimo ovde i koji ćemo da izvozimo", rekao je Vučić.

Govoreći o visini plata i penzija, Vučić je istakao da se mere o njima ne donose političkim odlukama, već u skladu sa ekonomskim razvojem.

Naveo je da je takva politika omogućila da rastemo brže nego ostali i da smo uspeli da prestignemo Crnu Goru koja je, kako je rekao, do pre 10 godina imala 50 odsto veću prosečnu platu od Srbije, a da smo danas mi ispred nje "za koji evro".

Govoreći o proizvodnji baterija i katoda, Vučič je istakao da bi ta industrija Srbiji donela četiri odsto BDP-a iz 2023. godine.

Istakao je da bi takav rast BDP-a omogućio rast plata i penzija, opisujući to kao "priključak posle vekova zaostajanja za zapadnoevropskim zemljama".

Dodao je da bi Srbija, sa proizvodnjom katoda i baterija, mogla da dovodi nove proizvođače i da bi to uradio i on sam, jer bi, sa proizvodnjom ovih delova, Srbija u proizvodu učestvovala sa 55 odsto, što znači da bi sa tolikom našom proizvodnjom strani investitori van Evropske unije došli i uložili u Srbiju, jer bi na taj način mogli da izvoze bez carina na tržištu EU.

"Da, dovešću ih ću ja. Ja vam garantujem da sam dovoljno sposoban, dovoljno mi je veliki ugled i u Narodnoj Republici Kini i u mnogim drugim zemljama. Pregovaram i sa Japancima i sa Korejcima i sa svima drugima. Dovešću ih ja, samo da rešimo ova pitanja proizvodnje baterija", rekao je Vučić.

Govoreći o Memorandumu između Srbije i EU o održivim sirovinama, Vučić je rekao da je sve bilo transparentno, kao i da nema šta da krije.

"Ne krijemo ništa i sve je transparentno. Mi nemamo šta da krijemo od naroda, ni jedan ugovor nismo potpisali, voleo bih da jesmo, da nismo izgubili dve godine besmisleno - zbog toga što je neko smislio da mu je to dobra tema da dobija glasove, da ruši Vučića ili ne znam šta. Pa, rušio je Srbiju", rekao je Vučić.

On je rekao i da niko u Nemačkoj ne bi mogao da toleriše fabrike gde se radnici iscrpljuju, da ne postoji zaštita životne sredine i da to svi znaju.

Na pitanje da prokomentariše komentare opozicije o dolasku nemačkog kancelara Olafa Šolca u Srbiju i potpisivanja Memoranduma rekao da njega brine ono što se tiče Srbije, a njih ono što se tiče njih samih.

"Neću da komentarišem druge prevazišao sam to", rekao je Vučić.

Komentarišići da je aktivista Zlatko Kokanović 2020. želeo da proda zemlju i da je to predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić dokazala dokumentom, Vučić je rekao da ne želi da govori o tome i da je Rio Tinto tu pogrešio jer je trebalo da sasluša Kokanovića i pokuša da mu izađe u susret.

"To je bila arogancija Rio Tinta", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, priča oko projekta "Jadar" je od strateškog značaja za našu zemlju.

"Dođite ljudi na razgovor, spreman sam u svakom trenutku na to. Svakog ću da primim, istrpeću i psovke, ako stvarno hoćete razgovor dođite", rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sastanak predsednika Vučića i kancelara Šolca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    19. jul 2024 | 22:54

    Ovo je veliki uspeh za automobilsku industriju da jedna mala zemlja proizvodi električne automobile.

  • Nikša

    19. jul 2024 | 22:46

    Samo napred , u budućnost 🇷🇸

  • Ena

    19. jul 2024 | 23:05

    Proizvodnja električnih automobila će još više ubrzati razvoj Srbije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>