• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Guvernerka NBS se sastala sa stalnim predstavnikom MMF-a: Srbija ima dobru ekonomsku politiku

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rast se ubrzava, inflacija pada, deficit tekućeg računa platnog bilansa se smanjuje, rezerve su na rekordnom nivou, a učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu se smanjuje

  • 0
Jorgovanka Tabakovic Foto. Sava Radovanović/Tanjug

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se sa novim stalnim predstavnikom Međunardonog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Levom Ratnovskim, sa kojim je razgovarala o saradnji s tom institucijom uz zaključak da Srbija ima dobru ekonomsku politiku, odlične makroekonomske rezultate, kao i odlične perspektive rasta i razvoja.

Guvernerka je čestitala Ratnovskom na novoj poziciji, uz konstataciju da je nagrađen radom u Srbiji, dok je on čestitao Tabaković na odličnom vođenju Narodne banke Srbije tokom perioda izraženih globalnih turbulencija, navodi se u saopštenju NBS.

Tabaković je istakla da će Srbija nastaviti da vodi politiku kojom se podstiče visok održiv rast, uz korišćenje punog potencijala koji naša zemlja ima.

Dodala je da je uspešnost saradnje s MMF-om postignuta dolaskom tada premijera, a sada predsednika Vučića, jer je to period od kada se sprovodi suštinska transformacija zemlje.

- Bez toga ne bismo mogli da govorimo o uspešnoj saradnji. Srbija je danas prepoznata i po koordinaciji monetarne i fiskalne politike, što je postao gotovo naš zaštitni znak. Istovremeno, Narodna banka Srbije je u grupi banaka koja ima i de jure i de facto samostalnost u izboru instrumenata za sprovođenje politika kojima ostvaruje ciljeve koji su jasno propisani Zakonom o Narodnoj banci Srbije - navodi se u saopštenju.

Ratnovski je naglasio da su svi članovi tima koji su zaduženi za Srbiju izuzetno ponosni jer od svih investitora i međunarodnih institucija s kojima se sastaju čuju isti zaključak, a to je da je Srbija primer zemlje koja beleži veliki napredak na makroekonomskom planu.

Srbija je druga zemlja koja je zaključila Instrument za koordinaciju politika prvi put jula 2018. godine, a drugi put juna 2021. godine, koji je savetodavnog karaktera. U toku energetske krize zaključen je aktuelni stendbaj aranžman kao deo strategije diversifikacije, uključujući i diversifikaciju izvora finansiranja.

U vezi sa aktuelnim SEPA projektom, čiji je deo i usvajanje predloženog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama, Tabaković je rekla da će taj projekat omogućiti brže, lakše i jeftinije platne transakcije, ne samo s državama Evropske unije, već i s pojedinim zemljama u regionu.

- Ono što izdvaja Srbiju jeste činjenica da je naša zemlja jedina država u regionu koja već gotovo šest godina poseduje tehničku infrastrukturu za instant plaćanja – naš IPS NBS platni sistem, u kojem se već primenjuju standardi za finansijske poruke kao u SEPA području. Događaji od pre samo nekoliko dana pokazuju koliko je važno da zemlja ima svoj platni sistem i svoje mere zaštite, kako bi građani imali pristup svom platnom računu bez prekida - dodaje se u saopštenju.

Tokom prethodne, treće revizije aktuelnog aranžmana, MMF je pohvalio postignute rezultate u okviru sprovođenja programa.

Rast se ubrzava, inflacija pada, deficit tekućeg računa platnog bilansa se smanjuje, rezerve su na rekordnom nivou, a učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu se smanjuje.

Ispunjeni su svi kvantitativni kriterijumi izvršenja i indikativni ciljevi, a nastavljen je i napredak u sprovođenju plana strukturnih reformi.

Odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je moguće samo ako se proceni da zemlja ima dobre makroekonomske rezultate, kao rezultat dobre ekonomske politike. Aranžman se još od druge revizije, koja je bila u decembru 2023. tretira kao aranžman iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje, navodi se u saopštenju NBS.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Vučić: "Dobri razgovori s premijerom Egipta, brzo ćemo duplirati trgovinsku razmenu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>