• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Klimatske promene imaju jednu dobru stranu: Turistička sezona kojoj naizgled nema kraja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se svet oko nas menja tako se i mi prilagođavamo na nove uslove života

  • 0
Turizam, putovanje Foto: Shutterstock

Tradicionalno, letnja turistička sezona počinje sa lepim vremenom. Putnici u radnom odnosu pažljivo planiraju svoj odmor već od početka godine i gledaju kako da što bolje iskoriste slobodne dane koje imaju.

Nekada je jun bio relativno manje popularan mesec za odlazak na more jer temperature još uvek nisu dostizale tropske nivoe te je more obično bilo hladnije. Juli i avgust su bili mesecei apsolutne pomame na primorju kada bi se turisti sjatili na svoja odredišta kao po komandi.

Danas je situacija, ipak, malo drugačija. U zavisnosti od toga gde se nalazite na planeti, lepo vreme, koje je obično preduslov za odmor na moru, posetu istorijskom lokalitetu ili jednom od večnih gradova širom sveta, više nije vezano samo za letnje mesece.

Naprotiv, usled klimatskih promena, letnji meseci postaju sve teži za putovanje i uživanje u prirodi jer dnevne temperature dostižu nove rekorde.  Kako smo već pisali, Grčka je ove godine doživela najraniji toplotni talas. U Kataloniji se već u vreme oko Uskrsa upozoravalo da se racionalno troši voda zbog rekordne suše. Sicilija je još 2021. beležila temperature više od 48 stepeni.

Odmarališta širom Alpa imala su manje količine snega poslednjih zima, pa se su mnoga od njih počela okretati prema modelu letnjeg turizma. To znači više velnes opcija, više turizma za promatranje zvezda, više kulturnih festivala i tako dalje.

Region Alpa privlači oko 120 miliona turista godišnje, a turizam je ključan za privredu mnogih lokalnih gradova. Skijanje i snoubord su na vrhu mnogih lista posetilaca, ali rastuće globalne temperature smanjile su sezonski snežni pokrivač na Alpima za 8,4 odsto po deceniji u poslednjih 50 godina,  preneo je Svetski ekonomski forum (WEF)

Kako se klima menja tako i meseci koji su nekada bili rezervisani za eventualni odmor na planini sada se mogu iskoristiti i za odlazak na more. Septembar, oktobar pa čak i rani novembar mogu biti idealni meseci za posetu zemljama koje izlaze na Mediteran.

Kako se svet oko nas menja tako se i mi prilagođavamo na nove uslove života.

Odmor i putovanja su od krucijalnog značaja za kvalitetan i ispunjen život. Svakako, sve zavisi od ličnih afiniteta i finansijske situacije pojedinaca. Oni koji su u mogućnosti da sebi priušte makar i par dana van grada, znaju da je su putovanja prilika da se duša odmori, nahrani i osnaži za svakodnevne izazove.

Stoga, ako ste u mogućnosti, prigrlite novu realnost u kojoj turističkoj sezoni naizgled nema kraja i izvolite na putovanje.

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>