• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Božidar Đelić i njegov tim u kompaniji "Lazard" izabrani za najboljeg finansijskog savetnika u CEE

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lazard, najbolji finansijski savetnik u centralnoj i istočnoj Evropi, učestvovao je u mnogim od najvažnijih transakcija u regionu

  • 3

Božidar Đelić, izvršni direktor za Centralnu i Istočnu Evropu u Lazard-u, kompaniji za finansijsko savetovanje zajedno sa svojim timom izabran je za najboljeg finansijskog savetnika u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

- Ovo priznanje žirija Juromanija prepoznaje Lazardovu nepokolebljivu posvećenost izvrsnosti u našem radu. Zahvaljujemo našim klijentima na poverenju - rekao je Đelić.

Lazard, najbolji finansijski savetnik u centralnoj i istočnoj Evropi, učestvovao je u mnogim od najvažnijih transakcija u regionu.

U 2023 godini tržište spajanja i preuzimanja preduzeća u centralnoj i istočnoj Evropi se dobro održalo, sa ukupnim obimom transakcija u iznosu od 30 milijardi dolara prema Dealogic, navodi Juromani (Euromoney).

Kao dugoročni savetnici ukrajinskog Naftogaza pomogli su u restruktuiranju njegovih 760 miliona dolara dugova prošle godine. Božidar Đelić, bivši ministar finansija Srbije, izvršni direktor za Centralnu i Istočnu Evropu u Lazardu, ranije je vodio ukrajinsku filijalu Crédit Agricole i poznata je ličnost u Ukrajini.

Lazard je tokom perioda na koji se odnosi nagrada radio na velikom broju tržišta u regionu.

U Poljskoj, su, na primer,  bili savetnici tokom kupovine učešća od 30 odsto u infrastrukturnoj telekomunikacijskoj kompaniji OnTower francuskog Iliad od strane španske kompanije Cellnex.

Takođe su bili savetnici tokom kupovine 49 odsto kapitala vrednih 315 miliona dolara u kompaniji Ciech u vlasništu Kulczyk Investments. Bili su i savetnici saudijske telekomunikacione kompanije Tawal na kupovini tornjeva vrednih €1,22 milijardu dolara United Group u jugoistočnoj Evropi.

Velike transakcije ne zavise samo od kompanija van regiona koje kupuju firme u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Đelić ukazuje na sve veći broj transakcija, gde firme iz centralne i istočne Evrope kupuju firme u Zapadnoj Evropi.

U 2023. godini u slučaju jedne od najvećih takvih transakcija Lazard je savetovao francuski trgovinski lanac Casino tokom njegove prodaje EP Global Commerce koju kontroliše češki milijarder Danijel Kretinski“, navodi Juromani.

Odvojeno je Lazard savetovao Xallas Electricidad Aleocianes na prodaji španskih hidrocenntrala češkom proizvođaču Energo Pro.

Lazard je takođe savetovao i hrvatsku trgovinsku firmu Fortenova na promeni njene vlasničke strukture, u vezi sa sa značajnim manjinskim vlasništvom ruske banke Sberbank, kroz prodaju najvećem nesankcionisanom akcionaru Open Pass.

- Transkacija je bila veoma složena, ali je uspešno zaključena devetog jula - piše Juromani.

(Telegraf Biznis)

Video: Bojan Stanić o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca Dzunic

    22. jul 2024 | 18:20

    A kod nas spavao na tetkinom kauču..

  • Vodolijax

    22. jul 2024 | 18:16

    Dok je bio ministar u Srbiji ništa nije uradio sem rupe u tetkinom kauču.....i njegovog uzvika za govornicom.......Hoćemo li u tu Evropu........Hoćemo....ali malo sutra.....moramo prvo sve dati a kad damo neće imati šta da prime......daleko mu lepa kuća i njemu i Europljanima.......mi Balkanci ćemo se snaći...,

  • Jovica milenković

    22. jul 2024 | 20:21

    Kakvi li su tek najgori

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>