• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog turista, meštani počeli da žive u kamp-prikolicama: Policija ih često kažnjava, a kupanje je komplikovano

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turizam čini 45% BDP-a Balearskih ostrva, sa 14,4 miliona turista prošle godine

  • 0
Crna kamp kucica Foto: Shutterstock

Iako mnogi misle da turizam može biti veoma značajan za zajednicu, što uglavnom i jeste slučaj, istina je da situacija nekada može biti potpuno drugačija. Pilar Hernando, 45-godišnjakinja koja živi u kamp-prikolici u predgrađu Palma de Majorka, tušira se u lokalnom sportskom centru jer ne može priuštiti visoke stanarine koje su porasle zbog turizma.

Nima, Iako Pilar radi povremeno u barovima i restoranima, njena primanja nisu dovoljna za pokrivanje troškova stanarine, ali ni ostalih potreba.

Zbog visokih cena stanova, mnogi stanovnici Majorke su se preselili u kamp-prikolice. Zbog toga organizovani su brojni protesti na ostrvu i u Barseloni, gde su se meštani pobunili protiv masovnog turizma.

Kao da nije dovoljno što žive u kamp- prikolicama, njihov život dodatno otežava i činjenica da postoji samo jedno mesto za odlaganje otpadnih voda. Policija ih često kažnjava, a lokalna vlast ih upućuje na socijalne službe.

Turizam čini 45% BDP-a Balearskih ostrva, sa 14,4 miliona turista prošle godine. Stanarine su porasle za 158% u protekloj deceniji, dostigavši prosečno 1447 evra mesečno, dok je prosečna plata 1925 evra, objavio je Exceltur.

Aina Anamaria, 48, uzela je kredit za kupovinu kampera, jer ne može priuštiti najam sobe koji košta između 400 i 500 eura.

(Telegraf Biznis)

Video: Anđelković o zaposlenima, situaciji na KiM i važnom gostu: Ono što je Pošta nekada bila, više nije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>