• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američka banka stavila Hrvatsku na crnu listu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mercury je fintech kompanija osnovana 2017. godine koja se specijalizovala za pružanje usluga startapovima i tehnološkim kompanijama

  • 3
Hrvatska zastava Foto: Pixabay

Američka digitalna banka Mercury stavila je Hrvatsku na listu zabranjenih zemalja. To je stvorilo probleme hrvatskim startapovima i tehnološkim kompanijama koje su koristile njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a.

Hrvatska se našla na listi sa zemljama poput Severne Koreje, Avganistana, Kube i Irana, piše Forbes Hrvatska.

Jedan od pogođenih ovom odlukom, ali ne i jedini, osnivač je CircuitMessa, Albert Gajšak, koji na američkom tržištu posluje već godinama, a račun u Mercuryju ima od 2019. godine i nikada nije imao nikakvih problema. Sada ima mesec dana da nađe novu banku jer je dobio obaveštenje da mu se 22. avgusta gasi račun.

Gajšak je objavio i obaveštenje koje je dobio od Mercuryja:

- Sa žaljenjem vas obaveštavamo da, zbog nedavnih promena u načinu na koji određujemo podobnost računa, više ne možemo podržavati račune za kompanije sa pridruženim adresama koje se nalaze u zemljama na spisku. Kao rezultat toga, zatvorićemo Mercury račun za CircuitMess, Inc. 22. avgusta 2024. Ova odluka nije doneta olako. Izvinjavamo se zbog mogućih poremećaja koje ova odluka može izazvati, a naš tim je ovde da vam pomogne u procesu zatvaranja računa tokom narednih nekoliko nedelja.

Mercury je fintech kompanija osnovana 2017. godine koja se specijalizovala za pružanje usluga upravo startapovima i tehnološkim kompanijama. Njihove usluge koriste mnoge kompanije tog profila iz Evrope, koje se probijaju na američko tržište.

"Prvi put u životu se osećam loše zato što sam iz Hrvatske"

Gajšak za Forbes Hrvatska kaže da je niz hrvatskih tech kompanija pogođen ovom odlukom.

-Prvi put u životu se osećam loše zato što sam iz Hrvatske. Mi imamo kompaniju registrovanu u SAD-u, ali su osnivači iz Hrvatske i to im očito predstavlja problem. Preselićemo poslovanje u drugu banku. Čudno mi je da se samo ova banka odlučila za taj potez. Pogledajte spisak zabranjenih zemalja. Severna Koreja, Ruanda, Nigerija... i Hrvatska. Mi smo u ligi šampiona - istakao je on.

Mercury je u odgovorima Forbesu Hrvatska rekao da se pridržavaju strogih standarda usklađenosti i da uzimaju u obzir brojne faktore pri proceni rizika.

U njihovom odgovoru stoji i izvinjenje pogođenima ovom odlukom, ali i da će i dalje biti otvoreni za međunarodne preduzetnike koji imaju firme u Americi. Ipak, ne i za one iz Hrvatske.

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    24. jul 2024 | 16:07

    "Prvi put u životu se osećam loše zato što sam iz Hrvatske" - ХЕЈ, до сада био у некаквој коми?...

  • Genije na delu

    24. jul 2024 | 17:01

    I? Sta mi sad imamo od toga? Da neće sad Srbija da daje kredite Hrvatskoj pa ako joj ne vrati pare uzimaće hrvatsku obalu kao zalog?

  • Mila Kanacki

    24. jul 2024 | 16:32

    dkfdfkdgkdfgdkk

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>