• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vujović apeluje na privredu da što pre rešava pitanje predtretmana otpadnih voda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka je napomenula da je obaveza svih da izgrade postrojenje za prečišćavanje industrijskih otpadnih voda koje će biti u funkciji najkasnije do isteka naznačenog roka

  • 0
Irena Vujović Foto: L. L./ATAImages.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović podsetila je danas privredne subjekte, koji u procesu proizvodnje generišu otpadne vode, da su od januara 2026. dužni da ih prečiste pre ispuštanja u sistem javne kanalizacije ili recipijent, pozivajući ih da poštuju rok za prilagođavanje.

Vujovićeva je podsetila da je prelazni rok za privredu propisan Uredbom o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode, ističući da po isteku roka neće biti tolerisano nikakvo odstupanje od propisanih vrednosti.

- Prema roku koji je naznačen u Uredbi, ostalo je još malo vremena za privredne subjekte koji još nisu obezbedili sredstva za predtretman otpadnih voda, da to i učine - rekla je ministarka, saopštilo je ministarstvo.

Ona je napomenula da je obaveza svih da izgrade postrojenje za prečišćavanje industrijskih otpadnih voda koje će biti u funkciji najkasnije do isteka naznačenog roka.

- Na taj način, obezbeđuje se predtretman otpadnih voda, čime dajemo veliki doprinos zaštiti reka i zaštiti životne sredine u celini - navela je Vujovićeva.

Ministarka je podsetila da se u ovom trenutku širom Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, realizuju projekti izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i nedostajuća kanalizaciona mreža.

-Izgradnja zelene infrastrukture je od velikog značaja za bolji kvalitet života građana, zbog čega je realizacija ovih projekata jedan od naših prioriteta. U ovom velikom poslu, privreda je važan partner. Ukoliko svaki privredni subjekt doprinese, tako što će pre ispuštanja otpadne vode uraditi predtretman, zajedno ćemo uspeti mnogo efikasnije da sačuvamo reke i životnu sredinu za sve građane - napomenula je ona.

Vujovićeva ponovo apeluje na poslovnu zajednicu da ubrza pripreme i ozbiljno shvati obaveze po Uredbi, jer "nećemo dopustiti neodgovoran odnos prema životnoj sredini".

- Nama nije cilj da kažnjavamo privredu, već da zajedničkim zalaganjem podignemo standarde zaštite životne sredine, na dobrobit svih - istakla je ministarka.

Prema Uredbi o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode, u slučaju da se otpadne vode ispuštaju u javnu kanalizaciju, lokalna samouprava je u obavezi da, propiše lokalni akt o ispuštanju otpadnih voda usklađen sa Uredbom o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Vučić: "Dobri razgovori s premijerom Egipta, brzo ćemo duplirati trgovinsku razmenu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>