• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bogataši: Hrvatski političari basnoslovno sebi povećavaju plate, premijer dao bizarno objašnjenje

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sednica Vlade zakazana je za 12 časova, gde će se 15. tačka dnevnog reda ticati većih plata

  • 1
Zoran Milanović, Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Marko Primorac, Damir Habijan Foto: Shutterstock, Tanjug/ HINA/ Edvard Šušak, Hrvatski sabor

"Na sednici u 12 sati hrvatska Vlada će brutalno povećati plate sebi i drugim najvišim državnim zvaničnicima, njih ukupno 270", stoji u tekstu koji je objavio hrvatski portal.

Kako dalje pišu, na 15. tački dnevnog reda naći će se predlog odluke o visini osnovice za obračun plate državnih zvaničnika. Na plastičnom primeru, to znači da bi predsednik Hrvatske Zoran Milanović mogao da uživa platu od 6.074 evra neto od avgusta, dok mu je trenutna 3.600 evra neto zvanično. Odnosno, reč je o rastu od 2.474 evra.

Veći iznosi trebalo bi da im se uplate na račune već u avgustu, sa zaradom za jul prenosi Index.

Sledi im ogromno povećanje

Osnovna zarada će se povećati na 947 evra bruto umesto 516 evra, koliko je ranije bilo. To je povećanje od 83 odsto. Time će se neto iznos plata povećati za više od 60 odsto, a najvišim državnim funkcionerima za 70 odsto, piše dalje list.

Evo kako to izgleda na primeru, predsednika Hrvatske smo već gore spomenuli:

Andrej Plenković (premijer): 5.535 evra neto (stara plata 3.263 evra neto);

Gordan Jandroković (predsednik sabora): 5.314 evra neto (stara plata 3.113 evra neto);

Marko Primorac (potpredsednik vlade): 4.776 evra neto (stara plata 2.769 evra neto) i

Damir Habijan (ministar pravde): 4.167 evra neto (stara plata 2.357 evra neto).

Radi se o neto iznosima, što znači da će se za njihove plate izdvajati znatno više iz budžeta. Plate većine poslanika trebalo bi da se kreću između 3.500 i 4.000 evra neto.

Hrvatski list dalje piše, da iz Vlade najavljuju da je povećanje osnovice prvi korak, a na jesen će promeniti ne samo koeficijente već ceo sistem državnih funkcionera. Zasad ne žele da kažu da li je cilj ovih promena izjednačavanje plata premijera i predsednika, kome je za vreme Franje Tuđmana i polupredsedničkog sistema dodeljen najveći koeficijent.

Plenković: Vreme je da imamo adekvatnije vrednovan rad

Premijer Hrvatske poručio je da su ,,osnove za funkcionere, koje su godinama nepromenjene, sada smo u mogućnosti da ih podignemo“, a kao razloge za povećanje njegove plate i plata ministara naveo je povećanje minimalne zarade, prosečne plate, "odgovorno finansijsko upravljanje", ulazak u evrozonu, Šengen...

- Smatramo da je nakon svih ovih dostignuća došlo vreme da se ovo pitanje stavi na dnevni red. Na početku trećeg mandata situacija je takva da nijedan ministar nije na prvom mestu po platama u svojim institucijama, ali neki su 450. po redu, smatramo da takva situacija nije dobra - rekao je premijer.

- Vreme je da i oni koji se kandiduju, koji se postavljaju na političke funkcije, imaju i adekvatnije vrednovan rad. Ovo je samo prvi korak, povećanje osnovice koju povlačimo na nivo osnovice za državu i državnih službenika, a ministar Habijan i njegove kolege će raditi na novom platnom okviru za službenike, jer smatramo da bi i taj posao trebao biti adekvatno plaćen u Hrvatskoj - rekao je Plenković.

Takođe, Plenković ističe da ovaj potez posmatraju kao i "antikoruptivnu meru".

- Nakon što smo obezbedili veliki privredni rast i povećali minimalne plate, vreme je za podizanje plata ministrima - rekao je Plenković i poručio da se pre par dana odrekao puno veće plate, tako da njegova plata uporedo sa drugim državama nije baš visoka.

(Telegraf Biznis)

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • преле

    25. jul 2024 | 11:02

    Поштеније је тако него да као наши министри раде за 1000е а имају виле,замкове,куле,градове....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>