• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova era u kupovini hrane: Plodinec postaje lider u prehrambenoj industriji preuzimanjem Čakovečkih mlinova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Komisija za zaštitu konkurencije na tržištu je procenila da ovo spajanje neće dovesti do prevelike koncentracije na tržištu i da će konkurencija i dalje biti dovoljna

  • 0
pekara, hleb, pecivo Foto: Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Nakon što je Komisija za zaštitu konkurencije na tržištu dala zeleno svetlo, preuzimanje Čakovečkih mlinova od strane grupe Plodinec je na korak od završetka. Očekuje se da će ova akvizicija stvoriti jednog od najvećih igrača na hrvatskom tržištu hrane.

Ovo znači da će se spajanjem ovih kompanija nastati gigant sa prihodom većim od 400 miliona evra godišnje. Nova kompanija će imati veći udeo na tržištu brašna, pekarskih proizvoda i maloprodaje, što će omogućiti potrošačima širi asortiman proizvoda i bolju dostupnost.

Očekuje se da će uskoro biti objavljena zvanična ponuda za preuzimanje preostalih deonica Čakovečkih mlinova, a trenutna cena akcija Čakovečkih mlinova ukazuje na to da bi ukupna vrednost kompanije mogla biti oko 109 miliona evra.

Komisija za zaštitu konkurencije na tržištu je procenila da ovo spajanje neće dovesti do prevelike koncentracije na tržištu i da će konkurencija i dalje biti dovoljna. Međutim, naglašeno je da će nova kompanija imati značajan udeo na tržištu brašna i pekarskih proizvoda, Poslovni.

Još uvek je rano reći kako će ovo spajanje uticati na potrošače. Moguće je da će doći do nižih cena, većeg izbora proizvoda ili poboljšanja kvaliteta. Međutim, postoji i mogućnost da će se smanjiti konkurencija i da će cene porasti.

Preuzimanje Čakovečkih mlinova od strane grupe Plodinec je važan događaj za hrvatsko tržište hrane. Ovo spajanje će dovesti do značajnih promena na tržištu, a posledice ćemo tek videti u narednom periodu.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>