• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ponovo na prvom mestu: Pasoš ove zemlje je najmoćniji na svetu, evo gde se nalazi srpski

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Singapur je prestigao Francusku, Nemačku, Italiju i Španiju dok je SAD daleko od prvog mesta

  • 0
singapur pasoš Foto: Shutterstock

Singapur je prestigao Francusku, Nemačku, Italiju i Španiju kako bi povratio pravo hvalisanja da ima najmoćniji pasoš na svetu. Imati singapurski pasoš znači dobiti bezvizni ulazak u rekordnih 195 globalnih destinacija, što ovaj grad državu stavlja na vrh Henli pasoškog indeksa (originalno, autoritativno rangiranje svih svetskih pasoša prema broju destinacija kojima njihovi vlasnici mogu pristupiti bez prethodne vize).

Četiri evropske zemlje, koje su zauzele prvo mesto ranije ove godine, sada su na drugom mestu zajedno sa Japanom.

Sedam nacija zauzima po prvi put treće mesto. Vlasnici pasoša iz Austrije, Finske, Irske, Luksemburga, Holandije, Južne Koreje i Švedske mogu bez problema da uđu u 191 zemlju.

Rangiranje, koje objavljuje konsultantska kuća za imigraciju Henley & Partners sa sedištem u Londonu, koristi podatke Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj da rangira pristup 199 pasoša na 227 destinacija.

- Mogućnost putovanja bez vize na širok spektar destinacija više nije samo pogodnost. To je moćno ekonomsko sredstvo koje može da podstakne rast, međunarodnu saradnju i privuče strane investicije - rekao je izvršni direktor kompanije Henli, Juerg Stefen.

SAD su pale za jedno mesto na osmo mesto, produživši svoje decenijsko opadanje na listi. Pre jedne decenije ova zemlja je delila prvo mesto sa Ujedinjenim Kraljevstvom  koja se sada nalazi na četvrtom mestu.

Srbija se nalazi na 34. mestu sa 140 destinacija za koje našim građanima ne treba viza. Odmah iznad Srbije su Peru, Makao, Paragvaj, Grenada, Trinidan i Tobago i Mauricijus.

Crna Gora i Severna Makedonija se nalaze na 41. mestu sa 128 destinacija za koje im nije potrebna viza. Slovenija je na 25. mestu, Hrvatska na jedanaestom a Bosna i Hercegovina na 43 mestu.

Avganistanska putna isprava, koja omogućava bezvizni ulazak u 26 destinacija, i dalje je najslabija na svetu, prenosi Blumberg.

(Telegraf Biznis)

Video: Mladi iz ovog srpskog grada sve ređe odlaze, pokreću svoje biznise i lepo zarađuju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>