• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemački gigant planira da ugasi 10.000 radnih mesta

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako su iz kompanije naveli razlog je restrukturiranje poslovanja i povećan fokus na poslovanje sa veštačkom inteligencijom

  • 0
otkaz Foto: Shutterstock

Nemački softverski gigant SAP objavio je da planira da ugasi do 10.000 radnih mesta, umesto planiranih 8.000 radnih mesta. Kako su iz kompanije naveli razlog je  restrukturiranje poslovanja i povećan fokus na poslovanje sa veštačkom inteligencijom.

Na kraju drugog kvartala, kompanija sa sedištem u Valdorfu imala je 105.315 zaposlenih, oko 3.000 manje nego na kraju marta. SAP je povećao fokus na veštačku inteligenciju i u januaru najavio plan restrukturiranja.

U drugom tromesečju, prihod nemačkog giganta porastao je za 10 procenata, na 8,29 milijardi evra. Prihodi od poslovanja sa oblakom porasli su za 25 procenata, na 4,15 milijardi evra.

- Naš rast bio je jak i u drugom tromesečju, uz brojne narudžbine koje je omogućila veštačka inteligencija. Nastavljamo da ulažemo u našu transformaciju kako bismo bili lider u poslovnom AI-ju -  rekao je Klein.

Prihod od prodaje softverskih licenci smanjen je u drugom tromesečju za 28 procenata, na 200 miliona evra.

Operativna dobit, mereno međunarodnim računovodstvenim standardima (IFRS), smanjena je za 11 procenata, na 1,22 milijarde evra, zbog troškova restrukturiranja od 600 miliona evra, prenosi Zimo.

Neto dobit pala je za 69 procenata, na 918 miliona evra, odražavajući visoku poredbenu osnovu na početku prošle godine zbog prodaje američkog ogranka Qualtricsa. Kompanija je potvrdila da očekuje prihod od oblaka ove godine u rasponu od 17 do 17,3 milijarde evra, što je povećanje od 24 do 27 procenata u odnosu na prošlu godinu, kada se isključe promene valutnih kurseva.

U 2025. godini, program smanjenja broja radnih mesta i uštede troškova trebalo bi da poveća operativnu dobit za 200 miliona evra, prema procenama.

(Telegraf Biznis)

Video: Jevrosimović: "IT industrija nije u krizi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>