• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropski savet odobrio pokretanje procedure protiv Italije zbog prekomernog deficita

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Budžetska pravila Evropske unije, koja su ponovo stupila na snagu nakon suspenzije tokom pandemije virusa korona i energetske krize, nalažu da budžetski deficiti država članica EU ne treba da prelaze tri odsto njihovog BDP-a

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Evropski savet je, sledeći preporuku Evropske komisije (EK), odobrio je juče pokretanje procedure protiv Italije i još šest zemalja Evropske unije zbog prekomernog budžetskog deficita.

Budžetska pravila Evropske unije, koja su ponovo stupila na snagu nakon suspenzije tokom pandemije virusa korona i energetske krize, nalažu da budžetski deficiti država članica EU ne treba da prelaze tri odsto njihovog BDP-a.

Italija je prekršila ovo pravilo pošto je njen budžetski deficit prošle godine iznosio 7,4 odsto BDP-a, prenosi ANSA.

Pokretanje procedure znači da su zemlje sa prekomernim deficitom dužne da predstave planove za korekciju svojih javnih finansija. Ako to ne učine, preti im kazna.

EU je istovremeno zbog previsokog deficita pokrenula proceduru i protiv Belgije, Francuske, Mađarske, Malte, Poljske i Slovačke.

Mađarski budžetski deficit je prošle godine iznosio 6,7 odsto njenog BDP-a, a visoke brojke su zabeležene i u Rumuniji 6,6 odsto, Francuskoj 5,5 odsto i Poljskoj 5,1 odsto, navodi se na veb stranicama Evropke unije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>