• 17

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučević: "Neće biti nikakvog neplanskog otvaranja rudnika"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Niko ne donosi odluku sam za sebe i niko ne radi protiv svoje države, istakao je premijer

  • 17
VUČEVIĆ MORAVSKIKORIDOR DEONICA Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas nakon obilaska manastira Žiča da neće biti nikakvih neplanskih otvaranja rudnika u Srbiji i objasnio je da to što neka kompanija dobije istraživačko pravo je godinama udaljeno od eksploatacije i eventualnog otvaranja rudnika.

- Neće biti nikakvog neplanskog otvaranja rudnika, niti će iko dozvoliti da se ugrožava zdravlje građana, niti će se dozvoliti ugrožavanje životne sredine. O tome će voditi računa državni organi, država, a javnost će pratiti - rekao je Vučević odgovarajući na pitanje novinara kakve rudarske istražne radnje su planirane u okolini Kraljeva i da li će i tu biti otvoren rudnik.

Dodao je da je od 2003. do danas izdato više desetina rešenja o istraživanju ruda u različitim delovima Srbije, a da je u istom periodu otvoren samo jedan rudnik u Srbiji, Čukaru Peki u Boru.

- Neću da budem deo ambijenta koji predstavlja rudarstvo kao neko kopanje i uništavanje države, ja mislim da je rudarstvo snažan deo ekonomije Srbije - rekao je premijer i podsetio da je još u srednjovekovnoj Srbiji rudarstvo bilo važna privredna grana.

Ponovio je da za ovakva najosetljivija pitanja država želi da omogući raspravu kroz skupštinska tela, a ne isključuje ni referendum.

- Niko ne donosi odluku sam za sebe i niko ne radi protiv svoje države. Ne znam koliko puta da ponovim, isti vazduh dišem kao i svi ostali građani, svi dišemo, istu vodu pijemo. Majka i deca mi žive u ovoj državi... A ko je lud da uništava sopstvenu državu? - upitao je premijer.

On je ponovio da je za poslednju 21 godinu otvoren samo jedan novi u Srbiji, Čukaru Peki.

- A sad nam neko priča će da se otvore desetine, stotine rudnika praktično preko noći. Pa to sve da neko hoće, a neće, nije moguće. Sve da neko i hoće, nije moguće da se uradi - naveo je Vučević.

Premijer je rekao, ukoliko bude referenduma o pitanjima kao što je projekat "Jadar", da on neće imati problem da pozove građane da, kako je istakao, Srbija odabere razvoj i korišćenje svojih prirodnih resursa.

Na pitanje novinara zašto je Vlada promenila uredbu o nameni vile u kojoj je živela Jovanka Broz i da li je to urađeno zbog predsednice skupštine Ane Brnabić, kako bi se ona uselila, Vučević je odgovorio da je urađeno nešto što on smatra da je odavno trebalo biti urađeno i dodao je da nije urađeno ništa protiv zakona.

- Predsednik Narodne skupštine, kao po ustavu broj dva, hijerarhijski gledano, ima pravo na korišćenju određenih objekata - rekao je premijer i ukazao da treba voditi računa o bezbednosti ljudi koji su na tako visokim pozicijama.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: U Subotici se pravi baterija koja nas vraća na tehnološku mapu sveta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    27. jul 2024 | 17:55

    Ono što svi čekamo su transparentni procesi i uključivanje zajednice u odluke.

  • Mišel

    27. jul 2024 | 18:02

    Ključna tema koja zaslužuje najviše pažnje i ozbiljnosti.

  • Mihajlo

    27. jul 2024 | 17:57

    Upravljanje resursima je složen proces koji zahteva ozbiljan pristup.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>