• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fajnenšel tajms: EU priprema trgovinsku strategiju za slučaj da Tramp pobedi na izborima u SAD

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis je rekao da bi dve strane mogle da uzbegnu ponavljanje sukoba iz prošlosti

  • 0
kamioni, brodovi, trgovina, poslovanje Foto: Shutterstock/Travel mania

Evropska unija priprema trgovinsku strategiju za slučaj da Donald Tramp u novembru pobedi na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, a ona se zasniva na brzom dogovoru ili uzvratnim carinama ako Vašington uvede carine od 10 odsto na robu koja se uvozi u SAD.

Evropski pregovarači planiraju da se obrate timu Donalda Trampa kako bi razgovarali o tome koje američke proizvode bi Evropska unija mogla da kupi u većim količinama, prenosi Fajnenšel tajms (FT).

Ako pregovori propadnu i Tramp održi obećanje da će uvesti uvozne carine od 10 odsto, koje bi mogle da smanje izvoz iz EU za oko 150 milijardi evra godišnje, Brisel će razmotriti uzvratne carine od 50 odsto na određenu robu.

- Moramo pokazati da smo partner Sjedinjenih Američkih Država, a ne problem. Tražićemo dogovor, ali spremni smo da se branimo ako do njega ne dođe. Nećemo biti vođeni strahom - rekao je anonimni visoki zvaničnik Evropske unije za FT.

EU komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis je rekao da bi dve strane mogle da uzbegnu ponavljanje sukoba iz prošlosti.

- Verujemo da su SAD i EU strateški saveznici, a posebno u trenutnom geopolitičkom kontekstu, važno je da radimo zajedno na trgovini - rekao je on.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Maria Longi: U Srbiju je u prethodnih 25 godina investirano 1,1 milijardi dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>