• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Savez samostalnih sindikata Srbije: Traži se da minimalna zarada pokriva osnovne troškove života

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Minimalna cena rada se utvrđuje sa odloženim početkom primene te je tokom pregovora neophodno imati u vidu projekcije rasta troškova života u mesecima koji prethode početku primene

  • 0
sindikat, radnici Foto: Shutterstock/PlNA

Savez samostalnih sindikata Srbije objavio je danas da pregovori o visini minimalne zarade u narednoj godini počinju 15. avgusta i da će ta sindikalna organizacija, imajući u vidu informacije o povoljnoj ekonomskoj situaciji i rastu BDP-a, predložiti realnu i na argumentima zasnovanu visinu minimalne cene rada.

Kako je navedeno u saopštenju SSSS, minimalna cena rada se utvrđuje sa odloženim početkom primene te je tokom pregovora neophodno imati u vidu projekcije rasta troškova života u mesecima koji prethode početku primene.

SSSS polazi od činjenice da se visina minimalne zarade za narednu godinu utvrđuje četiri meseca pre početka primene, zatim od zvanično objavljenih podataka o rastu troškova života i poskupljenja osnovnih životnih namirnica, kao i od projkecije rasta troškova u narednim mesecima i broja siromašnih zaposlenih koji od zarade ne mogu da zadovolje najosnovnije životne potrebe.

Na sednici Predsedništva Veća SSSS, održanoj 24. jula, u cilju formiranja platforme za pregovore o visini minimalne cene rada za narednu godinu, a polazeći od više puta najavljene visine minimalne zarade za 2027. godinu, konstatovano je da se, u skladu sa zakonom:

Minimalna zarada utvrđuje za ograničen rok isplate, uz blagovremeno obaveštavanje sindikata i zaposlenih u preduzeću i sa argumentovanim obrazloženjem.

Zatim da se o minimalnoj ceni rada može se pregovarati i vanredno ukoliko se značajnije promeni neki od elemenata za utvrđivanje minimalne cene rada, što je i u prošlim godinama bio slučaj, ali da i pored obrazloženog zahteva SSSS, pregovora nije bilo.

SSSS konstatuje da su u periodu od 2021. do 2023. godine, profiti privrednih društava, prema Godišnjem izveštaju o poslovanju privrede 2023. Agencije za privredne registre, porasli za 156,4 odsto.

U istom periodu prosečne neto zarade nominalno su porasle za 43,2 odsto, realno za 9,8 odsto, a minimalna zarada za 33,3 odsto, realno za 2,1 odsto.

Kako je navedeno, u odnosu na rast cena hrane, prosečna neto zarada se smanjila za 3,4 odsto, a minimalna zarada za 10,1 odsto.

SSSS zahteva da se vode istinski pregovori, uz uvažavanje argumenata i sagledavanje činjenica, kako bi se u pregovorima utvrdila visina minimalne cene rada, kao i da se poštuje zakon i svi parametri za utvrđivanje njene visine.

Takođe, SSSS zahteva da minimalna zarada pokriva osnovne troškove života, odnosno da zaposleni koji je primaju mogu dostojanstveno živeti.

- Da se, što smo i ranije tražili, po potrebi pregovara i dva puta godišnje. Da se poštuje zakon i minimalna cena rada isplaćuje u ograničenom trajanju uz argumentovano i blagovremeno obaveštavanje zaposlenih. Da se prestane sa praksom ustupaka poslodavcima i dodatno umanjuje visina uplate socijalnih doprinosa na teret poslodavaca - navedeno je u saopštenju.

Na sajtu Saveza samostalnih sindikata Srbije u toku je anketa o visini minimalne zarade za 2025. godinu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Dijana Kocić je dala otkaz u uspešnoj firmi i našla posao duše: Koje su zablude o influenserima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>