• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ultrabogati plaćaju najmanji porez u istoriji dok im zarade neverovatno rastu: Promene se još čekaju

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

SAD se odlučno protivi povećanju poreza ultrabogatima

  • 0
Porez, ultrabogati Foto: Shutterstock/BradleyStearn

Izraz "Jedan odsto" se često koristi kada se priča o najbogatijim ljudima na svetu. Ova grupacija ljudi je svoje bogatstvo povećala za više od 42 biliona dolara u prošloj deceniji, otkrio je Oksfam.

Međunarodna nevladina organizacija sa sedištem u Nairobiju predstavila je podatke uoči summita G-20 u Brazilu, gde je oporezivanje superbogatih na vrhu dnevnog reda.

Uprkos ovom neverovatnom prihodu, porezi na bogate su na istorijski najniži.

Brazil je međunarodnu saradnju u oporezivanju superbogatih postavio kao prioritet svog predsedavanja G-20, grupom zemalja koje predstavljaju 80 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Na samitu u Rio de Žaneiru, očekuje se da će ministri finansija grupe postići napredak u pogledu načina povećanja nameta ultrabogatima i sprečavanja milijardera da izbegavaju poreske sisteme.

Inicijativa uključuje određivanje metodologija za oporezivanje milijardera i drugih osoba sa ultra visokim dohotkom.

O ovom predlogu bi se trebala žestoko raspravljati na samitu u četvrtak i petak, pri čemu su Francuska, Španija, Južnoafrička Republika, Kolumbija i Afrička unija za, ali su Sjedinjene Države odlučno protiv.

- Nejednakost je dostigla opscene nivoe, a vlade do sada nisu uspele da zaštite ljude i planetu od njenih katastrofalnih efekata. Jedan odsto najbogatijih čovečanstva nastavlja da puni svoje džepove, dok su ostali ostavljeni da se bore za mrvice -- rekao je Maks Loson, šef politike nejednakosti Oksfam International.

- Zamah za povećanje poreza na superbogate je neporeciv, a ova nedelja je pravi test za vlade G20. Da li imaju političku volju da postignu globalni standard koji stavlja potrebe mnogih ispred pohlepe nekolicine elitne? - dodao je Loson.

Iz organizacije dodaju da je brojka od 42 biliona dolara gotovo 36 puta veća od bogatstva koje je akumulirao siromašniji deo svetskog stanovništva.

Uprkos tome, milijarderi plaćaju porez po stopi koja je ekvivalentna manje od 0,5 posto njihovog bogatstva diljem svijeta, rekla je nevladina organizacija.

Rat protiv pravednog oporezivanja doveo je do kolapsa poreskih stopa na bogatstvo i prihode najbogatijih. Oksfam je izračunao da manje od osam centi na svaki dolar prikupljen od poreza u zemljama G20 sada dolazi od poreza na bogatstvo.

Oksfamovo istraživanje je takođe otkrilo da je udeo prihoda 1 odsto najvećih zarađivača u zemljama G20 porastao za 45 odsto tokom četiri decenije, dok su najviše poreske stope na njihove prihode smanjene za otprilike trećinu.

Na globalnom nivou, milijarderi plaćaju poresku stopu koja iznosi manje od 0,5 odsto svog bogatstva. Njihovo bogatstvo je poraslo u proseku za 7,1 odsto godišnje u poslednje četiri decenije, a godišnji porez na neto bogatstvo od najmanje 8 procenata bio bi potreban da bi se smanjilo ekstremno bogatstvo milijardera. Zemlje G20 su dom za skoro četiri od pet svetskih milijardera.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovo su pet najskupljih razvoda ikada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>