• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Booking oštro kažnjen zbog zloupotrebe dominacije

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da bi održao svoj visok tržišni udeo, Booking.com nudi beneficije hotelima koji mu donose više provizija

  • 0
Booking.com, logo Foto: II.studio / Shutterstock.com

Španski regulator za zaštitu konkurencije kaznio je Booking.com sa 413,2 miliona evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu od 2019. godine u zemlji.

Regulator, CNMC, rekao je u saopštenju u utorak da je izrekao dve kazne od po 206,6 miliona evra Booking.com-u, jedinici kompanije Booking Holdings koja je kotirana na berzi u Njujorku, zbog iskorišćavanja svog tržišnog učešća od 70% do 90% kako bi nametao nepravedne uslove hotelima i ograničio konkurenciju drugih online usluga za rezervaciju.

Postupci su pokrenuti nakon dve žalbe koje su podnela Španska asocijacija menadžera hotela (AEDH) i Udruženje hotela Madrida 2021. godine.

CNMC je rekao da Booking.com zabranjuje hotelima da nude niže cene na svojim sajtovima nego na Booking.com, dok jednostrano nameće popuste na cene hotelskih soba bez konsultacije sa hotelima.

Da bi održao svoj visok tržišni udeo, Booking.com nudi beneficije hotelima koji mu donose više provizija, ograničavajući sposobnost alternativnih pružalaca usluga da ubede hotele da sarađuju sa njima.

Online usluga za rezervaciju može da uloži žalbu na kaznu u španskom višem sudu prenosi CNBC.

(Telegraf Biznis)

Video: Anđelković o zaposlenima, situaciji na KiM i važnom gostu: Ono što je Pošta nekada bila, više nije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>